Wat is netcongestie en is er een oplossing?
Vandaag hadden we een debat over netcongestie en elektriciteitsinfrastructuur, dat wat nodig is om te zorgen dat wij allemaal stroom in onze huizen krijgen. Ingewikkelde onderwerpen, maar wél heel belangrijk, want we gaan er allemaal mee te maken krijgen. Daarom hier een heel korte (en zeker niet volledige) uitleg.
Wat is netcongestie?
Netcongestie bestaat op twee manieren, en in Utrecht hebben we helaas van beide manieren last. We hebben hier netcongestie op levering, en op opwek. Dat betekent dat we in Utrecht aan de ene kant soms zoveel energie nodig hebben dat Tennet, de beheerder op het hoogspanningsnet, dat niet altijd allemaal kan opwekken. En anderzijds hebben we soms ook zoveel nodig dat Stedin, de beheerder op het laagspanningsnet, al die stroom die we nodig hebben niet altijd kan transporteren. Die twee soorten netcongestie heb je ook nog eens niet altijd tegelijk, maar we hebben wel van allebei last.
Wat zijn oplossingen?
Dé oplossing is dat je zorgt dat er meer infrastructuur komt, dus dat er enerzijds meer stroom opgewekt kan worden (denk aan grootschalige opwek zoals windmolens), én dat er anderzijds meer ruimte komt om die stroom te vervoeren naar de huizen (denk aan grote elektriciteitsstations en trafohuisjes). Dat soort dingen zijn, zo zul je begrijpen, niet morgen of overmorgen allemaal geregeld. Sommige dingen moeten ook regionaal geregeld worden, dus daar heb je andere gemeentes of de provincie voor nodig.
Wat is de rol van de gemeente?
De rol van de gemeente bij het oplossen van netcongestie is zorgen voor plek om het stroomnet te kunnen versterken en uitbreiden, en vergunningen afgeven. Ook kan de gemeente lobbyen bij het rijk voor aanpassingen in wet- en regelgeving en voor meer geld. Wel probeert ze daar waar ze kan bij te sturen en samen te werken met Stedin, Tennet en de provincie. Zo moeten er 1000 trafohuisjes bij komen in de stad om te zorgen dat er meer stroom naar alle huizen kan. Stedin moet die huisjes bouwen, maar de gemeente kan wel helpen met zoeken naar goede plekken hiervoor, en zorgen voor een goede aanpak hiervoor.
Wat vinden we als CU belangrijk?
Vandaag in het debat hebben wij gevraagd om vooral in te zetten op communicatie richting inwoners en ondernemers, want het is van groot belang dat iedereen in onze gemeente weet hoe groot dit probleem is én dat ze zelf onderdeel van de oplossing kunnen zijn. Mede door de complexheid van de materie én doordat we nog niet met stroomuitval te maken hebben, hebben de meeste mensen niet door hoe serieus dit probleem is en hoe ook zijzelf hier veel last van gaan ondervinden als de situatie nijpender wordt. Ook als het gaat over trafohuisjes vinden we het belangrijk dat bewoners snappen waarom dit nodig is, maar ook dat ze keuze hebben in hoe zo’n huisje eruit gaat zien. De wethouder heeft gezegd dat zij deze dingen ook heel belangrijk vindt, en hier dus zeker ook op gaat inzetten. Daar zijn we blij mee!