Koud Weer Regeling – Nieuwe locatie Savannahweg geopend!
Je ziet het misschien al om je heen onder de bruggen, rondom het station en misschien wel bij jou in de supermarkt: er zijn meer dak- en thuislozen in Utrecht.
In april bespraken we al eerder de Utrechtse aanpak (niemand op straat!) en de uitdagingen waarvoor we als stad staan. Daarom is het zo goed te weten dat er een ruime, nieuwe locatie voor de Koud Weer Regeling is gevonden op de Savannahweg in Utrecht. Deze is op maandag 9 december geopend en de raad werd rondgeleid om samen met wethouder Rachel Streefland het geweldige resultaat van dit toegewijde team te aanschouwen.
Simon de Jong is coördinator van de organisatie de Tussenvoorziening en legt met passie veel uit over de verbouwing, de doelgroepen die hier komen en het perspectief dat geboden wordt. Waar in het vorige jaar in de eerste week net zoveel mensen kwamen als in het hele winterseizoen, is het duidelijk dat een grote, goed uitgeruste locatie nodig is. Het improviseren en de druk van regelen van vorig jaar hoeft hopelijk nu niet meer. Dit voormalige ICT-pand op het industrieterrein Lage Weide is nu gelukkig vastgelegd voor de komende 5 jaar, met een mogelijkheid tot verlenging voor 10 jaar. De opvang is nu opgeschaald naar een capaciteit tot 175 personen. Op 19 slaapzalen kunnen 8 tot 10 personen slapen in stapelbedden. Per 8 personen is er 1 douche en 1 toilet.
Bij binnenkomst krijgt iedereen een schone set kleren, gedoneerd door stichting Emmaus. Het is een opvang voor alleen volwassen mannen. Vrouwen, kinderen, gezinnen en stellen worden naar andere locaties doorverwezen. Dat moet ook wel, want de mensen die komen hebben vaak verschillende problematiek zoals verslaving en (psychische) gedragsproblemen. Er is iemand geweest die zich verstopt heeft om stiekem die dag in het pand te blijven. Ook heeft iemand in een prullenbak geplast. Er is daarom ook een kamer waar iemand even in alle rust zonder prikkels tot zichzelf kan komen. Zowel de ruimte als de begeleidende teams zijn in twee gespiegelde ruimtes opgedeeld: een eet- en slaapgelegenheid aan weerszijden van het gebouw en een mooie tussenruimte voor iedereen. Er is een team dat zich richt op Noord-Afrikaanse ongedocumenteerden, vaak de zogeheten “veilige landers”, liever aangeduid als NA-migranten. Zij worden begeleid door het Meldpunt Perspectief. De andere groeiende groep zijn de EU-arbeidsmigranten, die begeleid worden door Barka. Juist op deze plek kunnen mensen ook weer even aan andere dingen denken dan overleven. Ook de reguliere bekende daklozen komen naar deze opvang. In de eerste week wisten al ruim 50 personen hun weg hiernaar te vinden.
Deze frisse locatie is een mooie veilige plek, waar alle medewerkers, vrijwilligers en gasten erg blij mee zijn. Om het ook goed te houden, gelden duidelijke regels over wat wel en niet mag.
Tussen 18.00u in de avond en 9.00u in de ochtend zijn mensen welkom op de opvang. Bussen pendelen rond 1800u vanaf het Jaarbeursplein naar de locatie en ook in de ochtend weer terug. Mensen kunnen op adem komen in de ruime hoek en kijken tv, doen een spelletje, lezen rustig een boek. De grote ruimte doet ondanks de verbouwing die nog gaande is gezellig aan. Het is fantastisch hoe snel en goede deze verbouwing plaatsvindt en hulp vanuit verschillende andere organisaties gegeven is: een beroemde bank is gedoneerd door Tivoli Vredenburg, buiten bij de rookhoek staan de banken van een theater. Deze plek is voor iedereen, ongeacht of je hier recht op zou hebben, ongeacht waar je vandaan komt. En dat is nodig om gezondheidsschade te voorkomen en ook om de veiligheid te garanderen. Het leven op straat is hard.
Simon zegt gekscherend dat hij hoopt dat er ooit een dag komt dat hij zich kan melden bij het UWV, omdat zijn werk niet langer nodig is. Voor nu is duidelijk dat we als stad met hart en ziel ons blijven inzetten zodat deze organisaties kunnen doen waar ze goed in zijn: met oog voor de mens en op maat begeleiden in elk seizoen. Ook de raadsleden zijn zichtbaar geraakt en opgelucht dat er nu een mooie, betere plek ontstaat: ontzettend bedankt!
Op donderdag 30 januari volgt een commissiedebat over dakloosheid. Je bent van harte welkom om je input te leveren, ons uit te nodigen voor een werkbezoek of op de tribune bij het debat aanwezig te zijn. Ook kun je vrijwilliger worden bij een van de welbekende organisaties in de stad in deze wintermaanden. De dak- en thuisloze bezoekers van deze opvang kunnen altijd mooie spullen of hulp gebruiken.