Natuurgebied Zuilen

csm_huidige-situatie-oud-zuilen-luchtfoto-slot-zuylen_b310597138.jpg
Kirsten Alblas feb 24.jpg
Door Kirsten Alblas op 19 september 2024 om 14:00

Natuurgebied Zuilen

Twee jaar geleden stond Natuurgebied Zuilen al op de agenda. Gezien alle weerstand destijds, is het goed dat men terugging naar de tekentafel. Er zijn een aantal duidelijke verschillen ten opzichte van het eerste plan en je ziet dat er compromissen zijn gesloten. Wij zouden zelf soms andere keuzes hebben gemaakt, tegelijk is het mooi om te zien dat het op deze manier kan.

Manitobos

Er wordt in de plannen gesproken over het openstellen van het Manitobabos. Een stukje ongerepte natuur waar dieren nu in alle rust kunnen verblijven. Er zal nog een ecologisch onderzoek plaatsvinden naar eventuele schade voor de flora en fauna, maar dat vind ik nu niet terug in de plannen. Vóór dit document stemmen betekent dat die openstelling er gaat komen, ongeacht wat er uit dat onderzoek komt. Ik vind dat zeer zorgelijk en wat ons betreft besluiten we hier op een later moment alsnog over, maar dan wel op basis van een gedegen ecologisch onderzoek.

Recreatie

De ChristenUnie is benieuwd wat recreatie in dit gebied precies betekent. Of dit echt alleen wandelen en sporten betekent, en misschien een ijsje bij de ijstap van de boer. Wat de ChristenUnie betreft worden er dus geen concerten en festivals of andere grootschalige evenementen gehouden in het natuurgebied. 

Perspectief voor de boer

We zien een boer die wil veranderen en voorstander is van natuurontwikkeling. Tegelijk begrijpen we zijn zorgen rondom bestaanszekerheid. Wat ons betreft zetten we in op langjarige contracten, zodat hij kan investeren om zijn bedrijf waar nodig om te bouwen en zijn gezin van een goede boterham kan voorzien. Mocht hij vee blijven houden, dan zouden wij het mooi vinden als de kalfjes in elk geval de eerste drie maanden van hun leven bij hun moeder kunnen blijven. Dit vergroot het welzijn en de gezondheid van zowel de moederkoe als het kalf.

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.