
Utrecht ondergronds
Gisteren was ik bij een informatiebijeenkomst over Ondergrond. Letterlijk over alles wat er onder de grond zit. Heel eerlijk, ik dacht dat het saai zou zijn. Maar niets is minder waar! Ik kwam razend enthousiast weer thuis. Ik heb zoveel geleerd over wat er allemaal onder de grond te vinden is, en ook over waarom het belangrijk is om daar veel meer aandacht aan te besteden.
We begonnen met een wandeling naar de Neude, dat bleek één grote geschiedenisles. De Neude ligt momenteel deels open, omdat er bomen geplant gaan worden. We kunnen daarom goed zien dat er een grote put van één meter dertig diep is. Ik dacht gewoon ‘ohja, een put’. Maar…wist je dat er in de 13e eeuw een moeras was op de plek waar nu de Neude is? Er was ook al bewoning in die periode, en de inwoners dumpten hun afval in dat moeras. Daarom zie je als je bij de put gaat kijken een zwarte laag (zie de foto hieronder). Ook zagen we oude elektriciteitskabels. Vroeger wikkelden ze de kabels in papier, drenkten ze in olie en deden er een laag teer omheen. Klinkt niet heel schoon, maar 100 jaar later werken ze nog steeds, dus effectief was het wel! En dat zijn nog maar een paar voorbeelden van wat er in de grond zat.
In de grond
Tussen de 13e eeuw en nu is er natuurlijk veel meer in de grond terecht gekomen. Riolering, nog meer elektriciteitskabels, internetkabels, heipalen, kelders, maar ook bijvoorbeeld boomwortels, en die groeien met de jaren behoorlijk. En al die eeuwen leven er ook allerlei beestjes onder de grond, die ook nog eens heel belangrijk zijn om die grond gezond te houden, zoals wormen, en allerlei spinnetjes en insecten.
Regels en richtlijnen
Het gekke is dat in al die jaren nauwelijks regels en richtlijnen gemaakt zijn om te zorgen dat alles wat er onder de grond gebeurt in goede banen geleid wordt. We zien het natuurlijk ook niet, en daarom werd het steeds vergeten. En dat is echt zonde. Want stel dat er ergens de openbare ruimte opnieuw ingericht wordt, dan wordt op het laatst pas bedacht dat ze ook nog even moeten kijken naar wat er eigenlijk in de ondergrond zit. En als dan blijkt dat die boom toch niet kan, omdat er precies op die plek kabels lopen, dan wordt de boom geschrapt, maar niet het hele plan opnieuw onder de loep genomen om te kijken waar de boom dan wel kan komen.
Ondergrond is de basis
En daarom is het zo mooi dat er nu een beleidsnota Ondergrond ligt. Die moet ervoor gaan zorgen dat de ondergrond ook echt de basis gaat zijn in plaats van het sluitstuk door de ondergrond echt integraal onderdeel te laten zijn van ruimtelijke keuzes. Ook kunnen we hierdoor alles in de ondergrond beter ordenen, waardoor we zorgvuldiger kunnen omgaan met de ruimte in de bodem. Tot slot, en zeker ook een heel belangrijk punt, kunnen we door deze beleidsnota de bodemkwaliteit beter beschermen en verbeteren, waardoor we ook beter zorgdragen voor het bodemleven.
Tot en met 16 maart kun jij nog input leveren op deze nota, je leest ‘m hier!
Dien jij een zienswijze in? Laat het ook ons weten, dat vinden we leuk om te lezen!
Lees hier het nieuwsbericht van de gemeente.