Naïviteit over drugsgebruik
In onze gemeente worden veel drugs gebruikt. Utrecht ondervindt dagelijks de gevolgen hiervan. En toch wordt de link tussen het (gelegenheids-)gebruik enerzijds en de criminaliteit anderzijds, onvoldoende gelegd. Lees hier onze inbreng in het debat van vandaag.
Afgelopen september verscheen er in het VNG magazine een interview met de burgemeester van Culemborg. Hij sprak hierin over de gevolgen van drugsgebruik, die hij in zijn gemeente ondervond:
We zijn gewoon onderdeel van het Utrechtse drugscircuit, met alle grootstedelijke problematiek die daarbij hoort. Maar ik heb niet de middelen die ik nodig heb.
In het interview pleitte hij voor een integrale, landelijke aanpak, een nationaal debat over drugs en een einde aan naïviteit op dit onderwerp.
Integrale aanpak
In onze gemeente lopen er meerdere programma's om elementen in de hele keten omtrent het produceren, verhandelen en gebruiken van drugs aan te pakken. Ik denk daarbij aan bijvoorbeeld de nota Grenzen Stellen Perspectief Bieden en aan de aanpak Mensenhandel. Wij pleiten voor er integrale aanpak, met het oog op de hele keten.
Bewust van de keten
We zien in onze stad hoe jonge kinderen geronseld worden als drugskoerier. We lezen met regelmaat over explosies bij panden. We horen over bedreigingen en drugshandel. Tegelijk zien we een cultuur waarin het gebruik van drugs volstrekt normaal is. Waarin een lijntje of een pilletje er 'gewoon' bij hoort. Er lijkt totaal geen gevoel voor ketenverantwoordelijkheid te bestaan. Terwijl iedere stap in de keten lijdt tot ellende: verslaving, dumping van drugsafval, het witwassen van winsten en in het ergste geval liquidaties. Het zou daarom goed zijn om de gelegenheidsgebruiker meer te confronteren met de keten die zij in stand houden. Wij vinden dat er winst te behalen valt in de bewustwording van de keten door gelegenheidsgebruikers.