Verbod op reclame voor vreemdgaan

pexels-rdne-stock-project-6669852.jpg
Kirsten Alblas feb 24.jpg
Door Kirsten Alblas op 2 november 2023 om 16:00

Verbod op reclame voor vreemdgaan

De openbare ruimte is van ons allemaal. Daarom vinden wij het belangrijk dat we goed nadenken wat er allemaal te zien is in die openbare ruimte. Er zijn een aantal moties ingediend die gaan over reclame voor gokken, fossiele brandstoffen en vlees. Die moties onderschrijven wij van harte, want wij zijn tegen reclame-uitingen die het welzijn van mens en dier schaden. Wij voegen daarom graag nog één motie aan het rijtje toe: een verbod op reclame voor vreemdgaan.

Het is ons een doorn in het oog om door onze mooie stad te fietsen en onderweg reclame-uitingen van commerciële bedrijven te zien, die diensten aanbieden die vreemdgaan expliciet faciliteren of aanprijzen. We vinden het bijzonder dat er wel strenge regels zijn voor reclame-uitingen die gaan over gokken of roken, maar niet over dit soort reclames. En dat terwijl vreemdgaan ook kan zorgen voor ongezonde situaties met soms verstrekkende gevolgen. Het zorgt voor relatieproblemen, of zelfs echtscheiding.

Echtscheidingen worden helaas met enige regelmaat vechtscheidingen, wat ook bij kinderen en jongeren veel leed, psychische klachten en soms zelfs trauma's veroorzaakt. En dat terwijl de samenleving gebaat is bij stabiele gezinnen waarin kinderen veilig kunnen opgroeien. Dit voorkomt ook nog eens latere maatschappelijke kosten. Bovendien zijn dit soort reclamecampagnes niet bevorderlijk voor de doelstelling in ons coalitieakkoord om in te zetten op preventie en ondersteuning bij relatieproblemen.  

Daarom dienen wij, samen met DENK, de motie ‘Verbod op reclame voor vreemdgaan’ in. Hierin dragen we het college op om in gesprek te gaan met de huidige exploitanten van reclamedragers in Utrecht teneinde reclames van commerciële die oproepen tot vreemdgaan te weren. Ook roepen we hen op om daartoe afspraken te maken en de raad binnen een jaar over de resultaten te informeren.

Labels:

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.