Mensen van Utrecht: Jelle Bakker

Fietsburgemeester Jelle.jpg
Kirsten pf nov 22.jpg
Door Kirsten Alblas op 16 december 2022 om 16:00

Mensen van Utrecht: Jelle Bakker

In onze stad kan en mag iedereen meedoen en daar staan we graag extra bij stil. We zijn trots op de diversiteit en zijn daarom begonnen met de serie Mensen van Utrecht. Een portret van een Utrechter met een bijzonder verhaal. Dit keer: fietsburgemeester Jelle Bakker.

Wij fietsten een rondje mee met Jelle Bakker, de fietsburgemeester van Utrecht. Uiteraard woont Jelle ook in Utrecht en in het dagelijks leven is hij werkzaam bij Team Fiets van SportUtrecht. Het is wel duidelijk dat hij van fietsen houdt. 

Fietsburgemeester zijn is een vrijwilligersfunctie en is niet gelieerd aan de gemeente. Als fietsburgemeester word je dus niet door de gemeente aangesteld. Over de hele wereld zijn er inmiddels zo'n 150 fietsburgemeesters en Jelle is dus die van Utrecht, en daarmee de eerste fietsburgemeester in een grote stad in Nederland. Hij is er erg enthousiast over en vertelt dan ook honderduit tijdens ons rondje op de fiets. 

Duofiets
Die fiets is niet zomaar een fiets, het is een duofiets. En het is niet voor niets dat we daarop fietsen. Jelle is namelijk groot pleitbezorger van de (elektrische) duofiets. Je kunt zo'n fiets zien als een tandem, alleen dan niet achter elkaar, maar naast elkaar, en gewoon in een comfortabele stoel. Eén iemand stuurt, de ander zit ernaast op de passagiersstoel. De passagier kan meetrappen, maar dat hoeft niet. En dat is precies het fijne van een duofiets. Want stel dat je vader slecht ter been is en bij jou in Utrecht op bezoek komt, dan kun je dankzij een duofiets toch samen een rondje fietsen.

Jelles missie voor Utrecht is dat in elke buurt één of twee duofietsen komen te staan, voor algemeen gebruik. Het liefst in buurthuizen, want dat is laagdrempelig en daar komen veel mensen. In een ideale situatie kunnen mensen een buurthuis binnenlopen, vragen of de fiets nog vrij is, en hem dan gewoon meenemen voor een bepaalde tijd. Jelle heeft al geld gekregen voor twee fietsen vanuit het initiatievenfonds, een mooi begin. Dat vindt hij zelf ook, zo kan hij zijn plan rustig uitbouwen, in de hoop dat zijn missie uiteindelijk slaagt. Het doel van dit alles is dat mensen in beweging blijven, ook als ze wat minder mobiel worden. 

De duofiets is een elektrische fiets en fietst heerlijk licht. Het is even wennen, want je zit heel anders dan op een gewone fiets, maar het zit prima en comfortabel. Jelle vertelt nog dat er de nodige keuzes zijn als het gaat om duofietsen. Hij vindt het belangrijk dat het een robuuste fiets is, want je wil dat de fiets lang mee gaat en niet iedereen heeft er ervaring mee. Je kunt niet zomaar omvallen, maar hij is veel breder dan een gewone fiets, dus toch per ongeluk ergens tegenaan rijden kan een keer gebeuren.

Fietsmaatjes
Jelle vertelt dat er ook een samenwerking is met Fietsmaatjes. Het idee is dat mensen die gebruik willen maken van de duofiets, een 'bestuurder' nodig hebben en die niet kunnen vinden in hun eigen netwerk, bij Fietsmaatjes kunnen aankloppen voor een vrijwilliger die met ze meefietst. Vrijwilligers vinden is tot nog toe in andere steden geen probleem geweest vertelt Jelle. Laten we hopen dat dat ook voor Utrecht geldt.

Kirsten en fietsburgemeester Jelle

Deel dit bericht

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.