Aan tafel met bewoners van Utrecht-Oost

Bob Podium Oost 2022.jpg
Profielfoto Erika Pors 2023 bijgesneden
Door Erika Pors op 21 februari 2022 om 12:00

Aan tafel met bewoners van Utrecht-Oost

Een tweeëntachtigjarige tai chi-instructeur? Het kan! Bij Podium Oost wordt Bob Lapajian gelijk na binnenkomst aan lokale bekendheid Olga Feenstra voorgesteld. Ze is een van de vele bewoners die is afgekomen op de dialoogbijeenkomst die daar zaterdag plaatsvond. Doel daarvan is om als (kandidaat-)raadsleden met bewoners in gesprek te zijn. Als kandidaat-raadslid en inwoner van Utrecht-Oost speelt Bob een dubbelrol.

Door Bob Lapajian

De avond gaat van start met een presentatie van de uitkomsten van de wijkpeiling. Daaruit blijkt dat bewoners van Utrecht Oost zich zorgen maken over de betaalbaarheid van woningen en de verkeersveiligheid. Ook zouden ze graag een buurtconciërge zien. Over deze en andere onderwerpen praten we vervolgens verder aan vijf tafels, elk met een eigen onderwerp.

Aan de tafel over gezondheid stellen we vast dat Utrecht Oost eigenlijk heel ruim voorzien is wat betreft gezondheidsinstellingen. Wel zijn er zorgen over de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp en psychische zorg.  En één van de deelnemers meldt - gewoon ter informatie, stelt hij zelf – dat Utrecht Oost van alle stadsdelen de meeste alcoholverkooppunten heeft.

Aan de tafel over economie is de situatie in Rijnsweerd en De Uithof onderwerp van een gepassioneerd gesprek. Het voorzieningenniveau is daar beneden peil, vinden bijna alle tafelgenoten. Hoe zou de gemeente eraan kunnen bijdragen dat er in Rijnsweerd bijvoorbeeld een winkelcentrum komt? Door invloed uit te oefenen op het bestemmingsplan voor de wijk, zo oppert kandidaat-raadslid voor het CDA Argiris Diamantis. Hij weet te vertellen dat een bestemmingsplan iedere tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Nieuwe informatie voor de meeste aanwezigen.

Deze inspirerende bijeenkomst bevestigde voor mij waarom we ons als ChristenUnie inzetten voor ontmoetingsplekken in iedere wijk. Niet alleen omdat het fijn is als mensen dichtbij hun huis naar bijvoorbeeld een winkel of een park kunnen, maar ook omdat zulke plekken bijdragen aan sociale cohesie. Je ontmoet elkaar en raakt betrokken bij elkaar.

Ook bleek dat er nog veel kansen liggen om mensen meer bij politieke beslissingen te betrekken. De gemeentelijke overheid zou bijvoorbeeld meer moeite kunnen doen om mensen te betrekken bij de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan. In ons verkiezingsprogramma presenteren we nog veel meer plannen om de afstand tussen burger en politiek te verkleinen: https://utrecht.christenunie.nl/standpunt/gemeente-als-eerste-overheid

 

Labels: , ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.