Kandidaat Kirsten Alblas op werkbezoek in Leidsche Rijn

WhatsApp Image 2022-02-04 at 15.32.10.jpeg
Kirsten Alblas feb 24.jpg
Door Kirsten Alblas op 4 februari 2022 om 17:12

Kandidaat Kirsten Alblas op werkbezoek in Leidsche Rijn

Vanmorgen was het zo ver, m'n eerste werkbezoek! Ik mocht met de Vogelbescherming mee fietsen door Leidsche Rijn. Als kers op de taart mocht ik ook nog eens het Vogelhuisakkoord ondertekenen!

Ik kom eigenlijk nooit in Leidsche Rijn en, heel eerlijk, ik wist ook echt niet wat ik er te zoeken zou hebben. Maar nu ga ik er zeker nog eens doorheen fietsen. En neem ik mensen mee om ze te vertellen over dat buurtinitiatief waar ze een grote grasstrook deels veranderd hebben in een plek met bomen en inheemse struiken waardoor de biodiversiteit toeneemt. Of neem dat buurtje waar mensen zelf de buitenruimte hadden mogen inrichten. Minder parkeerplaatsen en meer groen. Het was een oase van rust! Ik zag en hoorde allerlei vogels en ik wil graag zien hoe het er in de late lente bij staat als alles weer uitgelopen is. 

Dus Leidsche Rijn is af en alles is fantastisch? Nee, zeker niet. Ik leerde ook dat je er nog niet bent als je buurtbewoners meer zeggenschap geeft. Want met alleen het inrichten ben je er nog niet. Goed beheer ervan is misschien nog wel belangrijker. Maar hoe doe je dat op een goede manier? Het zou mooi zijn als de gemeente buurtbewoners daar meer handvatten voor geeft. Dat er korte lijntjes zijn met stadsecologen bijvoorbeeld, die kunnen vertellen wat voor beplanting goed is voor de biodiversiteit. Dat er een soort nieuwsbrief is die je vertelt dat het tijd wordt om te snoeien, hoe je dat eigenlijk doet, en wie je kan vragen als je het voor het eerst doet en het een beetje spannend vindt. 

Helemaal enthousiast fietste ik terug naar huis. Ik keek met hele andere ogen naar mijn stadsie. Ik zag mini-plantsoenen en middenbermen met alleen maar gras. Dat is natuurlijk groen, maar niet goed groen. Want voor de biodiversiteit is het niet zo helpend, terwijl de klimaat- en ecologische crisis ons juist leert dat we ook volop moeten inzetten op biodiversiteit. Hoe mooi zou het zijn als daar ook wat laag inheems struikgewas zou staan, zodat er volop insecten kunnen gaan leven, vogels kunnen nestelen, en je straks niet alleen de auto's hoort razen, maar ook een vrolijk gefluit van allerlei kleine vogels? 

Ik zag ellenlange rijen parkeerplaatsen. Kunnen er daar echt niet twee vanaf, om een kleine tuin met inheemse struiken en planten te maken, zodat ook in die wijken de mussen, mezen en vinken kunnen gaan nestelen? Want groen in de wijk heeft zoveel gezondheidsvoordelen! Meer groen zorgt onder andere voor minder hittestress en voor een beter mentaal welzijn. En voor wie denkt 'wat kost dat dan allemaal wel niet', nou, het zorgt óók voor lagere zorgkosten. Dus win-win aan alle kanten!

Ik heb vanochtend veel geleerd, en dat wat ik al wist, staat weer even wat beter op m’n netvlies. Als kers op de taart mocht ik ook nog het Vogelhuisakkoord tekenen namens de ChristenUnie. Want ook Utrecht kan nog groener en vogelvriendelijker!

Trouwens, 28 februari houdt A Rocha een avond waarin je geïnspireerd wordt over natuur in je eigen omgeving. Ik heb vanochtend de nodige inspiratie opgedaan voor de workshop die ik daar mag geven, en ik ben nu helemaal benieuwd naar wat stadsecoloog Anne Nijs ons die avond gaat vertellen over natuur in de stad! 
Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.