Programmabegroting 2022

Portemonnee
pf rachel nov 22.jpg
Door Rachel Streefland-Driesprong op 22 november 2021 om 17:00

Programmabegroting 2022

Jawel: de laatste programmabegroting van deze memorabele periode. Wat ziet de wereld er totaal anders uit dan aan de start van deze periode bijna vier jaar geleden. Als fractie verlangen we met grote regelmaat terug naar de periode dat we nog nooit hadden gehoord van Corona. Ik heb zo het vermoeden u ook...

Zorgen over/voor veiligheid
Tijdens de raad over de programmabegroting hebben we aandacht gevraagd voor veiligheid en ondermijning. Utrecht is namelijk een spil in maken en verhandelen van harddrugs. Sommige jongeren in gemarginaliseerde positie voelen de hang naar het grote geld. Daarnaast signaleren we een substantiële toename van drank- en (soft)drugsgebruik en de overlast die daarbij komt (denk aan de sluiting van de parken deze zomer). De Coronacrisis heeft in ieder geval meer zichtbaar gemaakt wat al daarvoor sluimerend in de samenleving groeiende was. We hebben als fractie zorg dat deze toename als een soort vanzelfsprekende gewoonte wordt gezien, zeker onder jongeren (en hun omgeving).

Zorg voor de medemens
Door corona hebben we gezien dat er extra groepen rechthebbenden en niet-rechthebbenden op straat zijn gekomen. De gemeente is met partners in de stad hard aan de slag gegaan voor extra opvang. Waarvoor onze dank en waardering. Tegelijkertijd hebben we, als gevolg van de wereldwijde pandemie, ook meer zicht gekregen op de toenemende groep ongedocumenteerden. We zien daarbinnen twee groepen die echt extra kwetsbaar blijken en moeizamer een veilig onderkomen vinden (vaak tijdelijk van aard). Het gaat dan om mensen met een psychiatrische achtergrond of trauma en een kwetsbare groep LHBTIQ-groep die moeilijker een plek krijgt. De wethouder heeft bevestigd dat hij garant staat voor deze twee specifieke groepen en dat deze twee groepen specifiek ook worden opgenomen in de scenario’s die op dit moment in de stad worden uitgewerkt.

Symbolisch was de dag van de programmabegroting ook de dag van Sint Maarten. De 11e van de 11e. In sommige streken reden voor allerlei losbandigheid, maar in Utrecht de feestdag van het delen. Op deze dag mogen we extra stilstaan bij wat wij voor onze naaste kunnen doen. Veel dank vanuit de ChristenUnie voor al die Utrechters die belangeloos tijd en inzet met hun naaste delen. Jullie zijn de echte Sint Maartens van deze tijd.

Wil je onze hele bijdrage aan het slotdebat van de programmabegroting lezen? Dat kan hier.

 

 

 

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.