CU Local levert eerste politieke introducees/cés af; nieuwe cursus in najaar

CU Local mei 2021.jpeg
PF Annebeth 2020.jpg
Door Annebeth Roor op 4 juni 2021 om 19:37

CU Local levert eerste politieke introducees/cés af; nieuwe cursus in najaar

Wat doet een lokale politieke partij? Welke thema’s er spelen er? En waarom is het belangrijk voor christenen om actief te zijn in de politiek? Een greep uit een aantal vragen die in de nieuwe cursus CU Local, georganiseerd door de ChristenUnie Utrecht, worden beantwoord. De eerste deelnemers hebben de cursus inmiddels met plezier afgerond.

Als lokale ChristenUnie willen we meer aansluiten op mensen die zich kunnen vinden in het partijprogramma, maar nog geen verbinding voelen met de ChristenUnie. De nieuwe (korte) cursus CU Local is daar onderdeel van. Zo maken we de partij politiek toegankelijk voor inwoners met een andere (culturele) achtergrond. De ChristenUnie wil alle inwoners vertegenwoordigen en dat kan het best als de actieve leden de samenleving goed weerspiegelen.

Kennis opdoen is belangrijk
De eerste cursusgroep is niet alleen divers in cultuur, ook in visie en focus. De opening wordt verzorgd door een gedreven voorganger, die spreekt over ‘het christelijke fundament’ en dat het vanuit dat fundament belangrijk is om elkaar te zoeken en van elkaar te leren. In break-out rooms van 4 personen bespreken de deelnemers hoe hun geloof hen aanspoort om bezig te zijn met politiek. Dit gaat van “Gods leiding is nodig om tot wijze keuzes te komen” tot “Het is belangrijk om kennis op te doen, zodat we over onderwerpen kunnen meepraten”. 

Rol van kerken bij burgerinitiatieven
Het gaat in de avonden over sociale rechtvaardigheid, over de sterke schouders die de meeste draagkracht hebben en ook de meeste lasten zouden moeten dragen. Over de verschillende vormen om mensen in beweging te krijgen en vooral ook hoe je bottom-up initiatieven kunt laten ontstaan. Er wordt gezegd dat kerken ook een belangrijke rol (kunnen) spelen bij burgerinitiatieven.

‘Christelijke ideeënrijkdom’
Ook wethouder Maarten van Ooijen is gast in de cursus. Hij beantwoordt vragen uit de groep, zoals hoe hij zijn tijd indeelt. Hij legt uit dat hij in de politiek verantwoordelijk is voor de hele samenleving, en werkt vanuit een christelijke ‘ideeënrijkdom’. Hij benadrukt het verschil met de verantwoordelijkheid van de kerk, die zich in de eerste plaats inzet voor de gemeenteleden. Soms is het ook ingewikkeld om vanuit een christelijke partij te werken, zegt hij. Vanuit hetzelfde geloof kun je toch hele verschillende standpunten hebben, bijvoorbeeld als het gaat over asielbeleid. 

Nieuwe cursus in het najaar
Omdat niet alle mensen die zich hadden ingeschreven mee konden doen met de eerste editie van CU Local, organiseren we een tweede in het najaar (oktober/november). Er is nog ruimte voor meer deelnemers. Geïnteresseerd? Aanmelden kan via een e-mail naar bestuur@utrecht.christenunie.nl.

Deel dit bericht

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.