Bouwen met kwaliteit ín de stad

Bouw.jpg
pf rachel nov 22.jpg
Door Rachel Streefland-Driesprong op 7 november 2020 om 08:00

Bouwen met kwaliteit ín de stad

De komen jaren staan we in Nederland voor een gigantische bouwopgave. Tot 2040 komen er 1,1 miljoen huishoudens bij. Deze groei zorgt voor een flinke druk op de woningmarkt, zeker in Utrecht, de snelst groeiende stad van Nederland. De ChristenUnie pleit ervoor om eerst binnen de stad te gaan bouwen.

De komende twintig jaar zullen er in Utrecht 60.000 woningen gebouwd gaan worden: net zoveel als de hele stad Zwolle. Over waar die woningen moeten komen bestaat al langere tijd veel discussie, zowel landelijk als ook in de gemeenteraad. Moet er gebouwd worden in de stad zelf, in een polder of allebei? Om hier nu duidelijkheid over te geven zetten we als ChristenUnie samen met onze coalitiepartners GroenLinks en D66 een duidelijke koers uit. Fractievoorzitter Rachel Streefland: “We willen bouwen rond oude en nieuwe OV-knooppunten van de bestaande stad”.

In de basis zien wij als ChristenUnie dat wij de opdracht hebben gekregen om voor de aarde te zorgen. “Groei is voor ons geen doel op zichzelf, maar hoort in een juiste balans plaats te vinden en op een manier dat het een bijdrage levert aan de bloei van toekomstige generaties”. We willen betaalbare woningen bouwen voor nu én voor later. Daarbij willen we een stad zijn en blijven met voldoende groen, werk, voorzieningen, genoeg mogelijkheden tot sociale verbindingen, rust en goede bereikbaarheid. Een stad waar kinderen veilig en gezond kunnen opgroeien én mensen gezond en prettig oud kunnen worden. Eerst bouwen binnen de stad waar al goede verbindingen zijn voor fiets en openbaar vervoer. Daar zetten we ons vol voor in.

In Utrecht zijn namelijk nog genoeg plekken over waar al deze voorzieningen in de buurt zijn en waar ook ruimte is om woningen te bouwen. Plannen hiervoor kunnen we snel maken. Daarom gaan we daar eerst bouwen, voordat we buiten de stad kijken. Denk aan Lunetten-Koningsweg, Papendorp, het gebied rond de A12. Hier is plek voor duizenden woningen. Voor goed openbaar vervoer hebben we een tweede intercitystation nodig bij Lunetten-Koningsweg en een snelle tramverbinding die Leidsche Rijn Centrum via het knooppunt Westraven aan Lunetten/Koningsweg en het Utrecht Science Park verbindt. Zo kunnen we nieuwe verbindingen maken in de stad en verlichten we de drukte rond Utrecht Centraal.  

Wat beteken deze plannen voor de polder Rijnenburg?
Wat de ChristenUnie betreft bouwen we met hoge kwaliteit ín de stad. Binnenstedelijk dus. Streefland: “Voor de polder Rijnenburg zien we dat we dat gebied allereerst hard nodig hebben om een substantiële bijdrage te leveren aan de energieopgave voor de stad en de regio. Daarnaast willen we groene plekken om de stad heen het liefst behouden. Mocht het bouwen in de stad toch niet passen in de toekomst, dan pas zien we Rijnenburg als optie, maar dan wel volgens de kwaliteitstandaarden en met hoogwaardig openbaar vervoer als voorwaarde. Een ontwerpstudie gaat ons vertellen hoeveel woningen er tegen die tijd gebouwd kunnen worden en wat we nodig hebben aan voorzieningen, groen en goed openbaar vervoer".

kaart-locatie-rijnenburg-en-reijerscop.png

Lees hier de coalitieafspraken rondom Rijnenburg.

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.