Gelijke kansen?
De dood op George Floyd maakte maar weer eens pijnlijk duidelijk dat niet alleen Corona kansengelijkheid verkleint, maar dat ongelijke behandeling en diepgewortelde discriminatie al eeuwen als virus rondwaart.
Afgelopen maand hielden we voor het eerst een online open fractievergadering. We spraken met inwoners uit de stad over de gevolgen van Corona op kansengelijkheid. Maar het probleem is helaas veel breder.
Ongelijkheid begint vaak al vroeg. Scholen zouden moeten zorgen voor een gelijk speelveld, maar helaas, niets is minder waar. Dat blijkt ook weer na de motie van onder andere de ChristenUnie over het onderzoeken van het aannamebeleid van basisscholen. Het leidende principe dat ouders het onderwijs mogen kiezen dat bij hen past is veelal verworden tot scholen die kiezen wie zij graag binnen willen hebben… ongekend oneerlijk.
De afgelopen open fractievergadering drukte ons weer extra op het hart: ongelijkheid wordt door de crisis vergroot en armoedeval is een levensgroot risico. Zorg dus ook dat daklozen hun leven kunnen opbouwen door te starten met een plek om te wonen, bezuinig niet in het sociale domein en draag zorg voor de mensen die zelf geen stem hebben. Daarom zijn we erg gelukkig met de toezegging van de wethouder (klik hier voor de motie) om sekswerkers financieel te blijven ondersteunen en zijn we blij met de extra hulpverlening.
De komende tijd staat in het teken van de (financiële) impact van Corona op de stad. Dat worden spannende tijden met moeilijke keuzes. Maar één ding is helder: nu inzetten op het tegengaan van ongelijkheid is cruciaal, anders zullen de gevolgen nog lang gevoeld worden.