Studenten in corona-tijd

notes-macbook-study-conference-7102.jpg
Pim.jpg
Door Pim Steenbergen op 2 juni 2020 om 12:00

Studenten in corona-tijd

We zien dat deze corona-tijd voor veel groepen in de stad gevolgen heeft. Voor studenten die hun studietijd vaak ervaren als de ‘meest bruisende tijd van je leven’ is het ingrijpend om nu veel tijd op je studentenkamer of bij je ouder(s) door te brengen. Wij deden een rondje langs een aantal studentenverenigingen en studentenorganisaties.

Dennis Kok (Ab Actis van studentenvereniging N.S.U.) geeft aan dat er geprobeerd wordt om zo veel mogelijk activiteiten doorgang te laten vinden: een lezing wordt een podcast, een borrel wordt nu een online bierproeverij. Er worden ook nieuwe activiteiten opgezet. N.S.U. is aangesloten bij het platform #Nietalleen, waar ongeveer 70 mensen vrijwilligerswerk doen. De corona-regels vormen een uitdaging: wat geldt voor ons als vereniging en bij wie kunnen we dit navragen?

Mariska van Dam (Ab Actis van studentenvereniging Sola Scriptura) vertelt dat ze ook bij haar vereniging proberen de meeste activiteiten online voort te zetten. Een online ledenvergadering was een primeur. Vooral voor eerstejaarsstudenten is het een zware tijd. Er is weinig ruimte voor ontlading en dat kan leiden tot somberheid. Sola Scriptura probeert op creatieve manieren contact met elkaar te houden: kaartjes sturen, vlogs maken en elkaar net even wat vaker bellen.

Vidius Studentenunie benoemt het feit dat studentenhuizen niet aangemerkt worden als huishouden en het gebrek aan duidelijke communicatie richting studenten als twee belangrijke aandachtspunten. Daarnaast signaleren zij stress onder studenten wat kan leiden tot studievertraging.

De eerstejaarsperiode voor nieuwe studenten in september wordt voor veel verenigingen een uitdaging. Er wordt zowel gewerkt aan digitale alternatieven als aan kennismakingsactiviteiten op 1.5 meter afstand.

Deel dit bericht

Labels: ,

CU Talks # 2: Utrecht na Corona

cutalks2-fb.pngvrijdag 26 juni 2020 17:00 We leven in een spannende tijd, een die nog lang niet ten einde is. Veel mensen verliezen hun baan in Utrecht door de gevolgen van de coronacrisis. Wat zijn de effecten daarvan? Blijven muziekpodia en culturele instellingen overeind? En wat betekent uitgestelde besluitvorming voor kwetsbare groepen? Eén ding is duidelijk: er moeten belangrijke politieke besluiten genomen worden. Hoe zorg je dat die besluiten zorgvuldig worden genomen, in een tijd dat de gemeenteraad beperkt bij elkaar kan komen en het debat vaak digitaal gevoerd moet worden? Hoe betrek je de stad en haar burgers, ook de burgers die niet digi-fit zijn, bij je beslissingen, terwijl die vaak snel genomen moeten worden? lees verder

Open fractievergadering

Teams Corona meetingmaandag 25 mei 2020 18:30 Vergader mee met de Utrechtse fractie van de ChristenUnie! lees verder

Input verkiezingsprogramma in provincie Utrecht

maandag 09 maart 2020 20:00 Gert-Jan Segers zal in gesprek met inwoners van de provincie Utrecht ideeën ophalen voor het nieuwe verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Wat zijn de komende jaren de belangrijkste kwesties voor ons land? Hoe kunnen we samenleven met tijd en aandacht voor elkaar? Die vragen staan centraal op een interactieve avond in Veenendaal op maandag 9 maart. lees verder

CU Talks #01 BubbelBuurt

maandag 02 maart 2020 20:00 Hoe staat het met de sociale cohesie in Utrecht? Worden onze buurten “bubbels” waarin we uitsluitend samenleven met gelijkgestemden? Wat valt er te doen aan bubbelbuurten? Tijdens de eerste editie... lees verder

Open fractievergadering ChristenUnie Utrecht

maandag 02 maart 2020 10:38 Vergader mee met de Utrechtse fractie van de ChristenUnie. lees verder