Revolutie in slow motion
In april en mei staan we stil bij het thema 'Energietransitie'. Het klinkt misschien saai voor sommigen, maar – als alle plannen doorgaan – zal er de komende jaren veel veranderen. De manier waarop we ons huis verwarmen, hoe we koken, de energiebron voor onze auto of de energiebron die we in ons bedrijf gebruiken.
Landelijk is afgesproken dat we in 2030 bijna de helft minder broeikasgassen mogen produceren. In 2050 ligt de lat zelfs op 80-95% minder uitstoot in vergelijking met 1990. Dat zijn serieuze getallen waar ook de ChristenUnie mee heeft ingestemd. We zien om ons heen nu al een warmer wordend klimaat, en vrijwel alle wetenschappers wijzen naar ons gedrag als oorzaak. Dat geeft ons ook een verantwoordelijkheid om in actie te komen.
Maar hoe gaan we er komen? De komende weken kijken we of we zelf goed op weg zijn. Hoe staat het met de afspraken over energie die we in 2018 met onze coalitiepartners vastlegden? En hoe zit het met de acties die we als individu kunnen doen? Hebben we goede voorbeelden in de stad en bij onze leden? We denken er graag, met u en met andere partijen over na. Want deze revolutie, die mag best een tandje sneller gaan!