Eerste duurzame voedselbank
Het is een treurige zaak dat mensen in onze stad afhankelijk zijn van de voedselbank. Omdat ze niet voldoende financiële middelen hebben om rond te kunnen komen en genoeg eten te kopen. Gelukkig hebben wij in onze stad een hoop vrijwilligers die proberen om de verschillende uitgiftepunten van de voedselbanken draaiende te houden. Het vinden van een goede plek voor uitgiftepunten is echter in veel wijken een groot probleem. Vaak moet men van de ene tijdelijke locatie naar de andere verhuizen.
In ons eigen verkiezingsprogramma sprongen wij in de bres voor langdurige en duurzame huisvesting van de voedselbanken: ‘De gemeente biedt de Voedselbanken voordelige en langlopende contracten voor huisvesting, zodat ze niet steeds hoeven te verhuizen.’ Toen wij in het college plaats mochten nemen hebben wij ons hier uiteraard hard voor gemaakt. Dit resulteerde in de een structurele financiële dekking van 150.000 euro per jaar voor onder andere een projectleider die hiermee aan de slag ging. De Stichting Voedselbank Utrecht heeft in samenwerking met de gemeente Utrecht een plan opgesteld en inmiddels zijn de eerste resultaten hiervan te merken.
In dit plan wordt getracht de voedselbanken duurzaam te huisvesten in panden waar ook mogelijkheden zijn om samen te komen. Zodat bezoekers van de voedselbank rustig een kop koffie kunnen drinken en met elkaar in gesprek kunnen. Ook geeft dit de mogelijkheid aan vrijwilligers om hulp te bieden bij vragen van bezoekers. De voedselpakketten worden dan niet meer op de uitgiftelocatie ingepakt maar in de centrale loods van de voedselbank op het bedrijventerrein in Overvecht. Dit biedt meer zekerheid om de voedselveiligheid te waarborgen.
Op vrijdag 1 november was de opening van het eerste uitgiftepunt ‘nieuwe stijl’ in buurthuis de Nieuwe Jutter in de Rivierenwijk. Een ruimte met een huiskamer waar ook ruimte is voor ontmoeting. De komende tijd zullen er meer locaties volgen.