Bob Lapajian

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij stellen graag onze kandidaten aan je voor. Nummer 8 op de lijst is Bob Lapajian. Klik hier voor de volledige kandidatenlijst.

"We kunnen allemaal vanuit onze eigen invalshoek een bijdrage leveren aan het mooier en rechtvaardiger maken van onze samenleving"

Kun je iets over jezelf vertellen?
Waar begin je dan, hè? Ik vind het belangrijk om je talenten en kennis in te zetten om onze wereld een beetje beter te maken. Zelf probeer ik dat te doen door mijn werk op de klantenservice van een groene energieleverancier. En door mijn vrijwilligerswerk in Toevlucht, de bed, bad- en broodopvang voor ongedocumenteerde mannen hier in Utrecht. Daarnaast ben ik actief in de kerk en investeer ik graag in mijn vrienden en familie. Ik vind het belangrijk om te weten en begrijpen wat er om me heen gebeurt. Daarom worstel ik me wekelijks door een stapel kranten en tijdschriften. Daarnaast probeer ik ook tijd vrij te houden voor het lezen van romans en het kijken van films. En ik ben bezig om Arabisch te leren, vanuit de wens om meer te kunnen begrijpen van mijn geboorteland Libanon.

Hoe ben je betrokken geraakt bij de ChristenUnie?
Zoals gezegd vind ik het belangrijk om je in zetten voor de samenleving en zo kwam ik na mijn studie bij PerspectieF (ChristenUnie-jongeren) terecht. Ik vond het best een stap om me te verbinden aan één politieke partij, maar ik moest ook vaststellen dat de ChristenUnie gewoon het beste past bij hoe ik in het leven sta. Ik herken bij andere ChristenUnie-leden de gedrevenheid om echt werk te maken van idealen. En dat op een prettige, verbindende manier, zonder het neersabelen van politieke ‘tegenstanders’, dat je helaas vaak ziet in de politiek. Nadat ik me toen een tijdje heb ingezet voor de commissies duurzaamheid en onderwijs, cultuur en wetenschap, heb ik even overwogen om verder te gaan met politiek. Maar ik vond het belangrijk om eerst meer ervaring op te doen in de samenleving. Dus vervolgens ben ik jarenlang een soort van slapend ChristenUnie-lid geweest, haha. Tot nu dus.

Wat heb je met de stad Utrecht?
Heel veel! Ik woon inmiddels al meer dan de helft van mijn leven in Utrecht. Ik houd van de binnenstad en kan nog altijd genieten van hoe mooi het daar is. Daarnaast geniet ik van de culturele diversiteit hier in de stad. Bijvoorbeeld in de Sterrenwijk, waar ik woon. Waar ik ook echt trots op ben, is dat Utrecht vooroploopt met de verduurzaming van de stad. En met de aandacht voor mensen die het wat minder getroffen hebben in het leven. Dan denk ik aan de vele sociale regelingen en bijvoorbeeld ook de ruimhartige opvang van mensen zonder verblijfsvergunning. Ik merk dat ik daarom altijd graag aan anderen over Utrecht vertel. En als ik hier in de stad toeristen zie en spreek, voel ik me altijd vereerd dat ze ‘mijn’ stad met een bezoekje vereren.

Waarom stel je je kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen
Goede vraag, want waarom ik? Aan de andere kant: de politiek is van ons allemaal. We kunnen allemaal vanuit onze eigen invalshoek een bijdrage leveren aan het mooier en rechtvaardiger maken van onze samenleving. En om zaken echt te kunnen veranderen, heb je uiteindelijk toch vaak de politiek nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om de overgang naar duurzame energie. Dus ik dacht: misschien moet ik me er zelf maar eens mee gaan bemoeien.

Wat zijn je ambities voor de stad?
Ik wil graag doorgaan op het duurzame pad dat we als stad zijn ingeslagen. We zullen ons de komende jaren bij alles wat we doen, moeten blijven afvragen wat de impact hiervan is op volgende generaties. Bijvoorbeeld als het gaat over hoe we onze wijken inrichten, waar onze energie vandaan komt of wat we met ons afval doen. De uitdaging is om iedereen hierin mee te krijgen. Mijn ambitie is om als gemeente mensen hier actief bij te betrekken en dan niet alleen in het laatste stadium, als plannen eigenlijk al vastliggen. Je kunt niet altijd iedereen tevreden stellen, maar ik denk dat mensen de uitkomst van een proces wel beter kunnen accepteren als ze erbij betrokken zijn geweest en snappen welke verschillende belangen er zijn afgewogen. Hopelijk helpt dit ook het vertrouwen van mensen in de overheid te herstellen, want ik vind het erg verdrietig dat zoveel mensen de overheid niet vertrouwen. Dus als ik ook daar iets aan kan bijdragen, doe ik dat graag.

Aan tafel met bewoners van Utrecht-Oost

Een tweeëntachtigjarige tai chi-instructeur? Het kan! Bij Podium Oost wordt Bob Lapajian gelijk na binnenkomst aan lokale bekendheid Olga Feenstra voorgesteld. Ze is een van de vele bewoners die is afgekomen op de dialoogbijeenkomst die daar zaterdag plaatsvond. Doel daarvan is om als (kandidaat-)raadsleden met bewoners in gesprek te zijn. Als kandidaat-raadslid en inwoner van Utrecht-Oost speelt Bob een dubbelrol.

Door Bob Lapajian

De avond gaat van start met een presentatie van de uitkomsten van de wijkpeiling. Daaruit blijkt dat bewoners van Utrecht Oost zich zorgen maken over de betaalbaarheid van woningen en de verkeersveiligheid. Ook zouden ze graag een buurtconciërge zien. Over deze en andere onderwerpen praten we vervolgens verder aan vijf tafels, elk met een eigen onderwerp.

Aan de tafel over gezondheid stellen we vast dat Utrecht Oost eigenlijk heel ruim voorzien is wat betreft gezondheidsinstellingen. Wel zijn er zorgen over de wachtlijsten voor huishoudelijke hulp en psychische zorg.  En één van de deelnemers meldt - gewoon ter informatie, stelt hij zelf – dat Utrecht Oost van alle stadsdelen de meeste alcoholverkooppunten heeft.

Aan de tafel over economie is de situatie in Rijnsweerd en De Uithof onderwerp van een gepassioneerd gesprek. Het voorzieningenniveau is daar beneden peil, vinden bijna alle tafelgenoten. Hoe zou de gemeente eraan kunnen bijdragen dat er in Rijnsweerd bijvoorbeeld een winkelcentrum komt? Door invloed uit te oefenen op het bestemmingsplan voor de wijk, zo oppert kandidaat-raadslid voor het CDA Argiris Diamantis. Hij weet te vertellen dat een bestemmingsplan iedere tien jaar opnieuw moet worden vastgesteld. Nieuwe informatie voor de meeste aanwezigen.

Deze inspirerende bijeenkomst bevestigde voor mij waarom we ons als ChristenUnie inzetten voor ontmoetingsplekken in iedere wijk. Niet alleen omdat het fijn is als mensen dichtbij hun huis naar bijvoorbeeld een winkel of een park kunnen, maar ook omdat zulke plekken bijdragen aan sociale cohesie. Je ontmoet elkaar en raakt betrokken bij elkaar.

Ook bleek dat er nog veel kansen liggen om mensen meer bij politieke beslissingen te betrekken. De gemeentelijke overheid zou bijvoorbeeld meer moeite kunnen doen om mensen te betrekken bij de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan. In ons verkiezingsprogramma presenteren we nog veel meer plannen om de afstand tussen burger en politiek te verkleinen: https://utrecht.christenunie.nl/standpunt/gemeente-als-eerste-overheid

Film en montage: Bart Bijzet

Op 31 oktober is het Dag van de Stilte. Nr. 8 van de lijst Bob Lapajian ging de straat op met de vraag: waar word jij stil van?

Bob full GR22

Beeld: Esther Mertens