Juliëtte van de Beld
Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Wij stellen graag onze kandidaten aan je voor. Nummer 7 op de lijst is Juliëtte van de Beld. Klik hier voor de volledige kandidatenlijst.
'Mijn droom is dat Utrecht voor iedere inwoner als een thuis mag voelen'
Kun je iets over jezelf vertellen?
Mijn naam is Juliëtte, ik ben 24 jaar en daarmee een bevlogen starter die net buiten de Singel een ‘thuis’ in Utrecht heeft gevonden! In mijn dagelijks leven zet ik me namens de GGD regio Utrecht in voor het verkrijgen van QR-codes voor personen die buiten de EU gevaccineerd zijn. In mijn vrije tijd houd ik me als bestuurslid bij de ChristenUnie Utrecht sinds kort bezig met de 'achterkant' van de campagne. Mocht ik dan nog tijd over hebben, dan spring ik graag op de racefiets of analyseer ik allerlei documentaire-series met vrienden.
Hoe ben je betrokken geraakt bij de ChristenUnie?
Zoals ik ook benoemde bij het voorstellen als nieuw bestuurslid van de ChristenUnie Utrecht, heb ik affiniteit met de ChristenUnie van huis uit meegekregen. Mijn vader is al een aantal jaar raadslid namens de ChristenUnie voor de gemeente Zeewolde, dus daar kreeg ik het één en ander van mee aan de keukentafel. Zelf heb ik tijdens mijn master een half jaar stage gelopen bij het Wetenschappelijk Instituut van de ChristenUnie. Op dit moment volgens ik ook het Fellowsprogramma, georganiseerd door het WI. Sinds kort doe ik met mijn bestuursfunctie binnen de ChristenUnie Utrecht ook de eerst ervaringen op in de lokale politiek, wat erg goed bevalt.
Wat heb je met de stad Utrecht?
Leuke vraag, dat is erg makkelijk: Utrecht is mijn thuis geworden. Van studie tot werk, van woning tot vrienden voor het leven bij mijn studentenvereniging N.S.U., ik heb het allemaal hier mogen vinden. Zo’n prachtige bruisende stad die toch ook een gemoedelijk dorps karakter kent, dat maakt Utrecht voor mij zo mooi. Het citaat op een muur langs de Wittenvrouwensingel spreekt boekdelen: ‘’Een straat in de zon, en vanuit een open raam je lievelingsmuziek.’’ De positiviteit en oog voor de mooie details van de stad zoals in dit citaat zie ik ook bij veel Utrechters terug.
Zes jaar geleden ben ik naar Utrecht verhuisd om te komen studeren, maar ik zie mezelf voorlopig nog niet vertrekken. Ik vind het een eervolle taak om iets terug te geven aan de stad waar ik woon. Met heel veel plezier wil ik me dan ook inzetten voor alle inwoners van de stad, of ze hier nu een paar maanden of hun hele leven al wonen. Mijn droom is dat Utrecht voor iedere inwoner als een thuis mag voelen.
Waarom stel je je kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen?
De lokale politiek is waar het gebeurt. Het is de plek is waar wordt besloten over jouw directe leefomgeving. Daarmee is het ook de plek waar idealisme kan worden gegoten in concrete ideeën voor jouw stad die vervolgens zowaar in de praktijk worden gebracht. Als de gemeenteraad besluit groenere ambities voor de stad waar te maken, kan je hier als inwoner zelf fietsend van genieten. Zo’n concrete mate van invloed is buitengewoon en daarmee ook buitengewoon belangrijk om je als christelijke politieke partij in te bewegen.
In de ChristenUnie vind ik een partij met grootse christelijke idealen over zorgen voor elkaar en de schepping. Een partij die meedoet en impact maakt, maar ook integer te werk gaat. De combinatie van idealen, impact en integriteit, daar wil ik me graag hard voor maken.
Wat zijn je ambities voor de stad?
Mijn droom is dat er duurzame keuzes voor de stad worden gemaakt die heel goed samengaan met het bruisende karakter ervan. Groen, groei en gelijkheid gaan wat mij betreft hand in hand en kunnen elkaar zelfs versterken. Een groene stad is een stad van de toekomst, waar ook in economische zin winst uit te halen valt. Wanneer je dit goed inricht, geloof ik tegelijkertijd dat duurzamere keuzes juist ook gelijkheid kunnen versterken. Groene keuzes maken betekent niet alleen warmtepompen voor inwoners die dat kunnen betalen, maar het verduurzamen van alle soorten woningen voor alle soorten inwoners. Het lijkt me zo bijzonder als dat kwartje valt en alle inwoners van Utrecht hier de figuurlijke, maar wie weet zelfs letterlijke vruchten van mogen gaan plukken.
Bekijk hier de volledige kandidatenlijst.
Film en montage: Bart Bijzet
Mensen van Utrecht: Siem de Haan
In onze stad kan en mag iedereen meedoen en daar staan we graag extra bij stil. We zijn trots op de diversiteit en zijn daarom begonnen met de serie Mensen van Utrecht. Elke week een portret van een Utrechter met een bijzonder verhaal. Deze week: Siem de Haan.
Door Juliëtte van de Beld
Siem de Haan (23), nu Praeses van studentenvereniging N.S.U., was het maatje van Mo, een warme levenslustige jongen van 25 jaar die al te veel ellende had meegemaakt in zijn jonge leven. In zijn werk mocht Siem Mo helpen met het terugkeren naar de maatschappij. Ze werden vrienden, praatten over het leven en de nieuwste Playstation. Ze leerden van elkaar en hielden van elkaar. Mo kreeg bijna zijn eerste huis en wilde zelf ook daklozen gaan begeleiden. Tot de noodlottige dag van 28 februari 2021, waarop Mo van deze kade naar beneden viel en overleed. Siem: ‘’Ik kan hier nooit voorbij fietsen zonder kippenvel te krijgen.’’
Het was pijnlijk om de koude benadering te lezen in de krantenkoppen in de dagen die volgden. Mo werd gereduceerd tot een ‘dakloze Somaliër’ die omkwam op de Oudegracht. Voor mij was Mo een knokker. Zo leerde hij lopen, kickboksen en zelfs zwemmen met een kunstbeen. Mo had een brede glimlach en een goed hart. Zijn gevoeligheid en bijzondere karakter maakte hem tot een bron van inspiratie voor mij en voor vele anderen. Hij wist zijn verschrikkelijke verleden om te draaien naar een hoopvolle toekomst. ‘’Het is bijzonder Mo op deze manier te eren.’’
Siem gaat ondertussen door als maatje van andere hoopvolle daklozen die op dit moment zonder thuis zitten. Zo nam hij een van hen mee naar zijn ouderlijk huis voor het kerstdiner. ‘’Samen vieren is toch een stuk mooier?’’
Beeld: Esther Mertens