Wijkgericht werken en participatie
Samen zorgen voor de stad
De ChristenUnie wil dat Utrechters de ruimte voelen om - samen met anderen en de overheid - de zorg voor de samenleving op te pakken. Dit vraagt van de gemeente dat zij openstaat voor initiatieven van inwoners, maar ook van verenigingen, bedrijven en kerken. Hierbij past een overheid die meedenkt, participeert, drempels verlaagt, faciliteert en verbindt waar mogelijk. Meer verantwoordelijkheid van inwoners vraagt om minder regels van de gemeente, om minder administratieve lasten en minder bureaucratie. Kortom, om een college en raad die durven los te laten en te vertrouwen op haar inwoners, waarbij zowel de meerderheids- als de minderheidsstem gehoord wordt.
De ChristenUnie wil inzetten op het meedenken van inwoners, via platforms en andere organisaties, voorafgaand aan beleidsvorming in de raad. Inwonersinitiatieven willen we ruimhartig verwelkomen en inwonersparticipatie stimuleren, omdat we ervan overtuigd zijn dat het goed is gebruik te maken van de kennis en ervaring van onze inwoners. Wel letten we erop dat de gemeenteraad vanaf het begin heel duidelijk is over het samenspel en de ruimte die er is voor participatie, zodat het voor participanten helder is waar ze wel en waar ze niet over mee kunnen denken.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Door verschillende vormen van participatie zorgt de gemeente ervoor dat veel stemmen gehoord worden. Denk hierbij aan zowel digitale mogelijkheden als aanwezigheid op straat, in bibliotheken en in winkelcentra waarbij inwoners om hun mening wordt gevraagd.
- Participatie wordt ingericht afhankelijk van de doelgroep. Zo is participatie onder studenten weer heel anders dan onder jongeren. De gemeente gaat in overleg met studenten- en studieverenigingen om de mogelijkheden tot participatie verder te ontwikkelen
- Het Bewonersbod blijft actief gestimuleerd worden en de gemeente gaat in gesprek met inwoners die ideeën hebben hoe de dienstverlening beter kan worden georganiseerd. Ook ondersteunt de gemeente met kennis bij initiatieven die moeten worden aanbesteed om die drempel zo laag mogelijk te houden
- Het budget voor het Initiatievenfonds blijft beschikbaar om grote en kleine initiatieven van inwoners mogelijk te maken. De gemeente wijst actief op het bestaan van dit fonds en kijkt op welke punten het initiatievenfonds verbreed kan worden. We denken hierbij vooral aan doelen rondom het klimaat.
- Zelfbeheer van publieke ruimte wordt aangemoedigd en de gemeente maakt actief gebruik van de motivatie van inwoners om iets moois van hun directe omgeving te maken. De gemeente stelt hier via het Initiatievenfonds ook middelen voor beschikbaar.
- De wijkwethouders zorgen voor een effectieve inzet van de voelsprieten in de wijken, zoals de wijkagenten en de wijkbureaus. Ze brengen kennis en ervaring samen door frequent contact tussen deze formele rollen in de wijk en de inwoners.
- Er komen extra buurtcentra in het hart van de wijk. Voor deze centra kiezen we een maatschappelijk invulling; een combinatie van duurzaamheidsadvies, bewegen, gezond eten, ontmoeten, hulp vragen of krijgen.