Welzijn
Preventief en effectief
Gezondheid en welzijn hebben invloed op prestaties op school, op het werk en in de maatschappij. Een gezonde leefstijl is eerst en vooral een verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar gaat ook de maatschappij aan. Door te investeren in preventie zorgen we ervoor dat mensen (langer) gezond blijven. Gezondheid is het uitgangspunt. De ChristenUnie wil dat jongeren gezond en vrij van verslaving opgroeien. Daarnaast moet eventuele zorg op het gebied van zowel lichamelijke als geestelijke zorg laagdrempelig zijn. Niet iedere inwoner stapt snel naar een huisarts toe, ook geldt voor veel studenten dat zij bijvoorbeeld niet ingeschreven staan bij een huisarts in Utrecht.
Aandacht voor personen met verward gedrag is noodzakelijk; niet iedereen krijgt de juiste begeleiding of een geschikte opvanglocatie en zodoende zullen deze personen zich ook in de openbare ruimte begeven. De ChristenUnie vindt het van belang dat personen met verward gedrag niet in een politiecel terechtkomen.
Ouderen
Ouderen verdienen aandacht en steun, juist in deze tijd. Veel ouderen functioneren prima en weten lang hun weg zelfstandig of met zelf georganiseerde hulp of netwerken te vinden. Maar vaak ontstaat door lichamelijke of geestelijke klachten een verminderde mobiliteit. Eenzaamheid wordt zo een steeds groter risico. De ChristenUnie heeft hier oog voor en zet zich in om eenzaamheid te bestrijden.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
Welzijn
- De gemeente heeft aandacht voor de mentale gezondheid van inwoners, met name van studenten. Het signaleren en tegengaan van eenzaamheid en prestatiedruk is hierin een prioriteit.
- Voor personen met verward gedrag maakt de gemeente goede en duidelijke afspraken met de GGZ, SEH en de buurtteams. Opname in politiecellen moet hierbij voorkomen worden.
- We zetten verder in op het concept ‘welzijn op recept’. De gemeente licht alle Utrechtse huisartsen in over het doel en de wensen van dit concept.
- Voor ouderen of mensen met vragen over het leven moet er de mogelijkheid zijn om te spreken over zingevingsvraagstukken. De gemeente stimuleert deze gesprekken en brengt dit onder de aandacht van bijvoorbeeld buurthuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen.
- De gemeente draagt zorg voor het goed informeren van iedereen boven de 65 jaar over zorg en welzijn. Ouderen waarderen dit soort informatie erg en er gaat een preventieve werking van uit.
- De website van de gemeente is ‘ouderenproof’ (o.a. voldoende toegankelijk qua geluid en beeld) en het blijft te allen tijde mogelijk telefonisch contact op te nemen met iemand van de gemeentelijke organisatie.
- Samen met de bibliotheken en buurthuizen wordt een cursus aangeboden om ouderen zo nodig meer digitaal vaardig te maken