Water
Als verfrissende bron en plek om te recreëren
Om Utrecht aantrekkelijk en een fijne plek te houden, is het van belang dat de stad leefbaar blijft. Hierin speelt water een grote rol. Het klimaat verandert en de komende decennia zullen we daar in het land en in de steden de gevolgen van ondervinden. Nu al hebben we vaker te maken met periodes van plotselinge langdurige droogte of juist hevige buien. Strategisch omgaan met water is belangrijk en wordt steeds belangrijker. Hier liggen mooie kansen voor de komende jaren. De ChristenUnie wil dat de gemeente bij de vorming van beleid verder kijkt dan de komende vier tot tien jaar en ook scenario’s maakt voor de komende decennia. Met haar grachten en singels is Utrecht bij uitstek een stad waar water een grote rol speelt. In de zomer zoeken Utrechters verkoeling aan de grachten en singels en in plassen en meertjes aan de rand van de stad. De ChristenUnie vindt het van groot belang dat de gemeente zich, in een groeiende stad mét een veranderend klimaat, inzet voor voldoende water om te recreëren en verkoeling te vinden. Daarnaast moeten we de komende jaren rekening houden met hevige regenval in korte perioden. De stad moet hierop voorbereid en ingericht zijn. Het is van belang dat dit water goed afgevoerd en opgeslagen kan worden voor drogere perioden.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- We zorgen voor meer mogelijkheden tot verkoeling in het centrum en in dichtbevolkte wijken, zoals fonteinen en waterspeelplaatsen.
- Om regenwater goed af te voeren zorgen we voor meer groen door te ‘ontstenen’ en te investeren in groenstroken. Inwoners worden gestimuleerd hetzelfde te doen bij (stads)tuinen en aangemoedigd om de regenwaterafvoer af te koppelen. Hiertoe worden regentonnen beschikbaar gesteld.
- Duurzaamheid en ‘ontstenen’ is goed voor alle inwoners. We ondersteunen hulpverlenings- en vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor kwetsbare stadsgenoten die geen energie of (financiële) middelen hebben om hiermee aan de slag te gaan.
- Voldoende ruimte voor waterberging in de hele gemeente, rekening houdend met toekomstig klimaat, is van groot belang. Dit kan onder andere bewerkstelligd worden door gebruik te maken van innovatieve manieren van wateropvang en -afvoer, zoals wadi’s.
- Bij de ontwikkeling van nieuwe wijken en bouwprojecten dient al in een vroeg stadium rekening gehouden te worden met (de afvoer en berging van) water.
- We gaan verder met de stimulering van de aanleg van groene daken. Deze dienen meerdere doelen, namelijk waterberging, verkoeling en de biodiversiteit.
- We pakken achterstallig rioolonderhoud aan.
- We zorgen voor een goede dekking van watertappunten, zodat inwoners van Utrecht altijd over gezond en vers water kunnen beschikken - juist op plekken waar buiten wordt gerecreëerd.
- We zien erop toe dat particulieren - in lijn met het wettelijk verbod - geen chemische middelen meer gebruiken tegen onkruid, om zo afspoeling hiervan naar het oppervlaktewater te minimaliseren.
- We voorkomen medicijnresten in het riool zoveel mogelijk door goede voorlichting en door het maken van afspraken over de verwerking van medicijnen met apothekers en ziekenhuizen.
- Samen met het Waterschap onderzoeken we wat de mogelijkheden zijn van de winning van warmte en grondstoffen uit het rioolwater.
- Samen met relevante partijen stellen we een visie op voor de lange termijn, inclusief toekomstscenario’s. In deze toekomstscenario’s onderzoeken we hoeveel water in de toekomst in en om de stad aanwezig zal zijn.