Waardevol werk
Iedereen heeft talenten
Utrecht heeft als grote stad een regionale aantrekkingskracht en er zijn veel arbeidsplaatsen. Toch lukt het niet iedereen om op een goede manier zijn of haar talenten in te zetten. Zo sluiten niet alle banen aan op de behoeften van inwoners en is er in bepaalde sectoren juist een groeiend tekort. De gemeente moet zich inzetten om iedere Utrechter die hiertoe in staat is te helpen aan de mogelijkheid om mee te kunnen doen op de arbeidsmarkt. Hierbij gaan wij uit van het gezichtspunt van de werkzoekende en hebben we aandacht voor de persoonlijke omstandigheden zoals een fysieke of geestelijke beperking of een mogelijke taalachterstand. Het creëren van arbeidsplaatsen is niet primair een gemeentelijke verantwoordelijkheid en zodoende moet de gemeente inzetten op goede contacten met bedrijven en (semi-)publieke organisaties in de regio. Ook moet de gemeente meer aandacht besteden aan mensen met flexibele contracten en zzp’ers, zij vallen mogelijk buiten een aantal regelingen.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Binnen de participatiewet staat in Utrecht vertrouwen centraal. Experimenten met de bijstand bieden tot nu toe geen grote uitkomsten. We zetten in op vertrouwen en maatwerk en maken werken vanuit de bijstand aantrekkelijker, zowel in de vorm van betaald werk als in de vorm van vrijwilligerswerk. Hierbij kan de gemeente organisaties en werkgevers in de stad oproepen om waardig werk te creëren met een kleine vrijwilligersvergoeding en behoud van uitkering.
- Binnen het arbeidsparticipatietraject staat de persoonlijke motivatie van de werkzoekende centraal. Een betrokken en empathische werkmatcher steekt energie in het achterhalen van deze motivatie. Het bestand van werkmatchers wordt uitgebreid met medewerkers met een achtergrond in het bedrijfsleven en gedragswetenschappers, zij weten waar de arbeidsmarkt naar zoekt en welke vaardigheden nodig zijn.
- Er wordt gewerkt met werkmatchers die gaan werken in de wijken, zij weten wat er speelt in een bepaalde wijk en zijn voor de inwoners ‘het gezicht van de gemeente’.
- Met bedrijven die werkzoekenden via de gemeente een plek willen bieden maakt de gemeente concrete prestatieafspraken, bijvoorbeeld over het bekostigen van een opleiding of het bieden van een bepaald aantal werkervaringsplekken, garantiebanen en beschutte werkplekken.
- De gemeente stimuleert bedrijven om gebruik te maken van ‘open hiring’ of ‘solliciteren in één dag’. Hierbij staat niet een juiste opleiding of training van de werkzoekende centraal maar de energie en motivatie om aan de slag te gaan. Bedrijven die succesvol hieraan bijdragen worden door de gemeente beloond.
- De gemeente denkt mee met bedrijven over passende werktijden voor werkzoekenden indien sprake is van andere verantwoordelijkheden zoals mantelzorg of zorg voor kinderen. Deze verantwoordelijkheden moeten geen belemmering zijn bij het zoeken naar een passende baan.
- De gemeente zet volop in op ondersteuning van sociaal ondernemerschap. De focus ligt hierbij op het socialer maken van bestaande bedrijven, aanvullend faciliteren we de huidige sociaal ondernemers. Hierbij kan worden gedacht aan gerichte subsidies en passende huisvesting.
- De gemeente zoekt naar mogelijkheden voor statushouders om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.
- De gemeente promoot actief de kansen en mogelijkheden voor bedrijven en organisaties qua (financiële) ondersteuning van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via loonkostensubsidie of een werkervaringsplek.
- We zijn voorstander van betekenisvolle banen en een hoger minimaal loon, zodat mensen rechtvaardig worden beloond en waarde kunnen toevoegen.