Onderwijs
Leren en ontwikkelen voor iedereen
Alle opleidings- en beroepsniveaus zijn in Utrecht aanwezig en dat is een voorrecht. De ChristenUnie waardeert alle onderwijsvormen en -niveaus op eenzelfde manier. Utrecht is meer dan alleen het Utrecht Science Park (USP). Zo hebben we een van de grootste middelbare beroepsopleiders van Nederland binnen de Utrechtse gemeentegrenzen. De scholen in Utrecht zijn niet van de gemeente, maar van de samenleving. De gemeente en het onderwijs delen wel de maatschappelijke opdracht om kinderen en jongeren zich optimaal te laten ontwikkelen. Onderwijsinstellingen, bibliotheken, culturele instellingen en kinderopvang werken samen in de Leescoalitie rondom laaggeletterdheid en leesvaardigheid. Utrechtse basisscholen scoren gemiddeld goed en dat moeten we zo houden met elkaar. De gemeente faciliteert schoolbesturen bij het vormgeven van het onderwijs. Daarnaast heeft de gemeente een belangrijke rol als het gaat om de voor- en vroegschoolse educatie en het tegengaan van schooluitval. De ChristenUnie ziet graag dat jongeren de stad mee-maken. Dit kan door onderwijsinstellingen te koppelen aan opgaven van de stad en jongeren in contact te brengen met ondernemers en bewoners.
Voor kinderen en jongeren is het onderwijs een belangrijke plek. Het is een plek waar ze zich cognitief en sociaal ontwikkelen en waar ze andere kinderen en jongeren ontmoeten. Kernbegrippen voor goed onderwijs zijn keuzevrijheid, vertrouwen, verantwoordelijkheid en professionaliteit. De ChristenUnie staat voor kansengelijkheid in een rechtvaardig onderwijssysteem. Dat begint met keuzevrijheid en transparantie bij het inschrijven voor een basisschool. We ondersteunen inwoners die minder bekend zijn met het Nederlandse onderwijssysteem. Eenmaal binnen het schoolsysteem blijft aandacht voor taal, burgerschap en de thuissituatie belangrijk. Bij complexe situaties of vroegtijdig schoolverlaten, werken scholen en wijkteams onderling samen. De ChristenUnie wil via lokaal beleid invloed uitoefenen op verduurzaming en verbetering van schoolgebouwen en -pleinen. Het binnenklimaat op scholen moet letterlijk en figuurlijk gezond zijn. Ventilatie, zonlicht en geluid zijn belangrijke aspecten van een goede leer- en werkomgeving. Als gemeente pakken we positie in het Integraal Huisvestings Plan en lopen we vooruit op wetgeving. Bij uitbreidingsplannen van de stad willen we het onderwijs aan de voorkant betrekken. Onderwijsplekken zijn voor ons geen sluitstuk.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- De ChristenUnie wil niet dat we een uitsluitend hoogopgeleide stad worden. Bij beleidsvorming kijken we nadrukkelijker naar belangen van praktisch opgeleiden bij het vinden van passende stages, banen en woningen.
- De ChristenUnie zet in op een goede aansluiting van onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Hierbij hebben we vooral aandacht voor arbeidsmarktrelevante vmbo- en mbo-opleidingen.
- We zetten steviger in op leesvaardigheid. Kunnen lezen is mee kunnen doen in de samenleving.
- De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door voldoende stageplekken te faciliteren.
- De gemeente neemt verantwoordelijkheid voor haar deel t.a.v. de onderwijshuisvesting, waarbij ontwikkeling en vernieuwing van onderwijs wordt gestimuleerd en er aandacht is voor verbetering van het binnenklimaat. Hieronder valt ook het multifunctioneel en groener maken van schoolpleinen, voor buitenschoolse activiteiten als sport of cultuur.
- We faciliteren en ondersteunen scholen daar waar mogelijk bij de opleiding, begeleiding en professionalisering van beginnende leerkrachten.
- Ouders behouden in de Gemeente Utrecht de vrijheid van schoolkeuze. De gemeente ziet toe op een goed en eerlijk inschrijfproces voor basisscholen. Er zijn geen schaduwlijsten meer.
- De gemeente stimuleert een warme overdracht van leerlingen van het primair naar het voortgezet onderwijs, zeker waar het gaat om kwetsbare jongeren.
- De gemeente stimuleert de samenwerking en doorgaande lijn tussen voorschoolse educatie en kinderopvang en het primair onderwijs.
- Kinderen moeten veilig naar school kunnen lopen en fietsen. Hiervoor worden proeven met schoolstraten doorgezet. Op deze manier wordt een veilige schoolomgeving gecreëerd.
- De ChristenUnie wil bewezen innovaties in het onderwijs stimuleren. Academie Tien in Leidsche Rijn is een goed voorbeeld: de openbare school voor mavo, havo, vwo en voor junioren vanaf 10 jaar, waar het kiezen van vervolgrichting, -niveau en -school op een andere manier en vooral ander moment wordt gedaan.
- De ChristenUnie staat voor een ruimhartige leerlingenvervoerregeling, zodat afstand tot de basisschool van voorkeur of noodzaak geen belemmering hoeft te zijn.
- De ChristenUnie ondersteunt schoolbesturen bij projecten op het vlak van inclusie, het voorkomen van pestgedrag en onderlinge ontmoeting tussen basisscholen in de gemeente.
- De gemeente ziet toe op de naleving van het niet uitsluiten van kinderen voor schoolactiviteiten en -reizen. We sturen er stevig op dat de vrijwillige ouderbijdrage echt vrijwillig blijft. We maken andere regelingen makkelijker vindbaar en beter bereikbaar.