Maatschappelijke opvang
Kijken naar wat mogelijk blijft
De ChristenUnie blijft inzetten op een participatiesamenleving; het is belangrijk dat mensen elkaar helpen en voor elkaar zorgen. Tegelijkertijd moet de gemeente zorgen voor passende ondersteuning en hulp aan mensen die het niet op eigen kracht redden. Zelf geeft de gemeente hierin het goede voorbeeld door in haar eigen organisatie ruimte te bieden voor deze groepen.
De huishoudelijke hulp in Utrecht is goed georganiseerd en het is belangrijk dat deze hulp vindbaar is en blijft voor wie dit nodig heeft. Binnen de kaders van de net afgeronde aanbesteding is het belangrijk kwaliteit goed te monitoren en bij te sturen waar nodig. De Utrechtse bevolking vergrijst; tussen nu en tien jaar neemt de vraag naar huishoudelijke hulp verder toe. De nieuwe manier van aanbesteden van de Wmo ziet de ChristenUnie als kans om, net als in de jeugdzorg, meer integraal en wijkgericht te werk te gaan. Juist in de wijk kunnen informele en formele zorg er samen voor zorgen dat onze inwoners zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven. De kwaliteit van leven blijft hoger en de maatschappelijke kosten van intramurale zorg en ondersteuning worden lager.
De gemeente moet zorgen voor een goede aansluiting tussen formele en informele zorg door het bieden van een wegwijzerfunctie. Ook is het de taak van de gemeente positieve voorbeelden uit te lichten en initiatief van bedrijven en maatschappelijke organisaties te stimuleren. Daarnaast zorgen we er actief voor dat iedereen een gevoel heeft bij wat er speelt in de stad. We beginnen hiermee al op jonge leeftijd. Bijvoorbeeld door de maatschappelijke stage, die de ChristenUnie onderdeel laat blijven van het onderwijsaanbod.
Dak- en thuislozen
Voor de groep dak- en thuislozen blijft de woningnood een urgent thema. Ervaring leert dat de doorstroom naar een zelfstandig huis kan helpen om te herstellen en weer volledig onderdeel te zijn van de maatschappij. Ook maatwerkoplossingen als hostels en prikkelarme plekken moeten middelen blijven die kunnen worden ingezet voor deze groep. Wanneer er sprake is van bijvoorbeeld verward gedrag moet er aandacht zijn voor hulp op maat.
Mantelzorg
De ondersteuning van mantelzorgers heeft aandacht nodig. Zo zijn onder andere dagbesteding en respijtzorg belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Daarom zet de ChristenUnie in op respijtzorg, waardering van de mantelzorger en het proactief benaderen van mensen die, soms zonder dat ze het zelf weten, mantelzorger zijn geworden. De gemeente zorgt ervoor dat er actuele informatie wordt geboden; in het bijzonder wil de ChristenUnie aandacht voor jonge mantelzorgers.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- De gemeente wijst mensen die mantelzorger zijn of worden actief op ondersteuning, onder andere viamantelzorgutrecht.nl. Aan jonge mantelzorgers wordt extra aandacht besteed middels een duidelijk aanspreekpunt en goed vindbare informatie.
- De informatie op de website van de gemeente met betrekking tot maatschappelijke opvang wordt explicieter en beter vindbaar gemaakt. Zo wordt er een website help.utrecht.nl opgezet en kan op een sociale kaart het zorgaanbod worden gevonden.
- De gemeente kent de informele zorginitiatieven en maakt deze nog meer onderdeel van het aanbod door inwoners hierop te wijzen.
- De maatschappelijke stage voor 16- tot 18-jarigen als onderdeel van het onderwijsprogramma wordt gecontinueerd.
- De Gemeente Utrecht vervult een belangrijke regierol in het vinden van woningen voor dak- en thuislozen, ook in de regio.
- In de bestemming van gebouwen wordt flexibel omgegaan met de wens om meer hostels of prikkelarme plekken te realiseren zodat aan de woonbehoefte van dak- en thuislozen kan worden voldaan.
- In nieuwe binnenstedelijke ontwikkelingen is voldoende ruimte voor maatschappelijke voorzieningen zoals opvanglocaties.
- Bedrijven worden gestimuleerd zich in te zetten in hun directe omgeving als onderdeel van het informele zorgnetwerk, te communiceren over wat hen bezighoudt en na te denken over wat ze voor de buurt (en vice versa) kunnen betekenen.
- De regie op levering en reparatie van hulpmiddelen zoals trapliften of rolstoelen wordt uitgebreid zodat mensen niet onnodig lang zonder zitten.
- De gemeente streeft naar meer diversiteit op de werkvloer in haar eigen organisatie: mensen met een beperking zijn volwaardig onderdeel van de gemeentelijke organisatie. Ook zorgt de gemeente voor een divers aannamebeleid binnen de verschillende leeftijdsgroepen.