Inclusieve samenleving
Een Utrecht voor iedereen
De ChristenUnie is een partij van christenen voor alle mensen. Wij willen iets uitstralen en doorgeven van de liefde die God heeft voor deze wereld, voor Nederland, voor Utrecht. Iedereen heeft verschillende identiteiten, maar we zijn allemaal Utrechters. Utrecht moet een gemeente zijn waar iedereen zichzelf kan zijn en dezelfde kansen krijgt. In het bijzonder hebben we hierbij oog voor de LHBTI+-gemeenschap die gediscrimineerd wordt en vaak niet veilig zichzelf kan zijn op straat. Vrede en recht moeten niet alleen terugkomen in onze woorden, maar ook in onze houding en in ons handelen. Op lokaal niveau kan dit door meer ruimte te geven aan ontmoeting, want van ontmoeting komt kennen en door elkaar te kennen groeit begrip. Dialoog tussen verschillende inwoners blijft nodig. We willen positief contact stimuleren.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Van etnisch profileren mag in Utrecht geen sprake zijn.
- Het antidiscriminatiebureau in onze gemeente moet goed vindbaar en bereikbaar zijn. En met signalen over ongelijke behandeling, discriminatie en racisme moet aantoonbaar wat gedaan worden.
- De gemeente besteedt structureel aandacht aan racisme, discriminatie en antisemitisme, in ieder geval door als lokale overheid met de samenleving in gesprek te gaan. Specifiek moet hierbij aandacht zijn voor jongeren.
- Medewerkers binnen de gemeentelijke organisatie moeten over voldoende kennis en vaardigheden op het gebied van onbewuste vooroordelen, discriminatie, antisemitisme en racisme beschikken. Daarom volgen zij een training die bijdraagt aan intercultureel vakmanschap.
- De ambtelijke organisatie in Utrecht moet onze samenleving weerspiegelen. Daarom zorgt de gemeente ook voor intern diversiteitsbeleid.
- De gemeente gebruikt bij schriftelijke communicatie met inwoners eenvoudig Nederlands (taalniveau B1).
- De gemeente gaat werken met een toegankelijkheidstoets. Hierdoor wordt in nieuwe projecten toegankelijkheid bewust meegenomen.
- Er worden in Utrecht enkele prikkelarme plaatsen ingericht, waar inwoners tot zichzelf kunnen komen.
- Organisaties die zich hard maken voor gelijke behandeling en het terugdringen van segregatie worden (financieel) gesteund en gefaciliteerd, evenals kleinschalige bewonersinitiatieven die ontmoeting in de buurt stimuleren.
- Het beleid op inclusie, diversiteit en antidiscriminatie wordt voortgezet en versterkt.