Groen
Meer stamgasten in Utrecht
Een groene stad is van groot belang voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de inwoners van Utrecht. Utrechters sporten in parken, wandelen langs de singel of in parken en komen tot rust op grasstroken en in stadstuinen. De coronacrisis maakte duidelijk hoe belangrijk het is dat inwoners in hun nabije omgeving voldoende mogelijkheden hebben om te ontspannen. Een groene stad vermindert hittestress en stimuleert biodiversiteit. Daarnaast zorgt groen voor schone lucht en verkoeling. Verkoeling door groen zal steeds belangrijker worden wanneer klimaatverandering zorgt voor langdurige droogte en hitte.
Veel van deze voordelen worden gerealiseerd wanneer er groen in de directe omgeving van mensen is. Op dit moment kent Utrecht een tekort aan groene ruimte, terwijl de stad verder groeit. Wij investeren in groen in alle wijken en buurten. Daarnaast moet de gemeente zich sterk maken voor behoud van natuur aan de randen van de stad, zoals Amelisweerd en de Gagelpolder. De natuur is kwetsbaar en daarom zijn goede afspraken en regels nodig om haar te behouden en te beschermen. Met groenbeleid anticiperen wij op de klimaatverandering van de komende decennia. De ChristenUnie wil dat de gemeente toekomstscenario’s onderdeel maakt van het groenbeleid.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- In bestaande wijken en straten wordt voorrang gegeven aan groen boven steen; alleen indien het echt niet anders kan is de openbare ruimte versteend.
- We stimuleren inwoners in ‘groen-denken’ en bieden de mogelijkheid om aan te geven of en hoe een buurt groener ingericht kan worden in de Slim Melden-app. We combineren dit met een communicatiestrategie waarbij de ecologische uitdagingen worden uitgelegd en inheemse planten en zaden worden uitgedeeld die helpen bij de verbetering van biodiversiteit.
- Bij nieuwe wijken en bouwprojecten geven we prioriteit aan groen in de buurt en bouwen we natuurinclusief. We creëren meer plekken waar schaduw gevonden kan worden.
- In de bestaande en nieuwe infrastructuur houden we rekening met flora en fauna; onder andere door het creëren van ‘bijvriendelijke’ bermen.
- In navolging van de mossen op de bushokjes onderzoeken we innovatieve manieren om meer groen in de stad te krijgen, zoals geveltuinen. Ook gaan we verder met het vergroenen van daken.
- Door aanleg en onderhoud van goede wandel-, fiets- en beleefpaden maken we de natuur beleefbaar en toegankelijk. Er komen groene fietsroutes naar de randen van de stad.
- We besteden meer geld aan natuur- en milieueducatie. Het is belangrijk dat Utrechters op de hoogte zijn van de effecten van klimaatverandering en de mogelijkheden die zij hebben om hier preventief invloed op te hebben.
- We ontwikkelen ontmoedigingsbeleid voor het stoken van hout en zorgen voor goede voorlichting over het nut van houtrookfilters.
- We spreken ons uit tegen verbreding van de A27 bij Amelisweerd. We koesteren het groen in en rond Utrecht.
- Bij het aanplanten van bomen en planten houden we rekening met het veranderende klimaat en haar invloed op de vegetatie.
- We verbeteren de biodiversiteit door aanplanting van bij-, insect- en vlindervriendelijke bloemen en door het inzetten van natuurvriendelijke maatregelen bij plagen.
- Binnen het beleid gericht op biodiversiteit zien we toe op variatie in functionele kenmerken bij planten en bomen. We baseren ons hierbij op klimaatscenario’s.