Cultuur
Samen beleven en bespreken
Utrecht heeft een veelzijdig en mooi kunst- en cultuuraanbod. Van koorzang tot breakdance, van kunsteducatie op school tot voorstellingen in de Stadsschouwburg. Kunst kan confronteren, stilzetten, ontspannen, wakker schudden en verbinden. In Utrecht werken amateur- en professionele organisaties samen om de Utrechtse cultuursector nog mooier te maken. De gemeente vervult daarin een belangrijke rol als subsidieverstrekker, opdrachtgever en hoeder van de cultuur en het erfgoed.
Cultuur is van en voor iedereen. Wij willen inzetten op laagdrempelige toegang tot al het moois wat de culturele sector te bieden heeft, zodat iedereen mee kan doen. Dit betekent onder andere een goede doorstroom van binnenschoolse cultuureducatie naar buitenschoolse educatie, en voldoende kunst- en cultuuraanbod binnen de U-pas. Wijkcultuurhuizen spelen in de laagdrempelige toegang een belangrijke rol, bijvoorbeeld door ontmoeting middels culturele activiteiten en door talentontwikkeling, waardoor het welzijn van buurtbewoners positief kan worden beïnvloed.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
Cultuur
- Subsidies voor grotere instellingen worden regelmatig geëvalueerd: dat een instelling al lange tijd subsidie ontvangt, moet geen automatisme opleveren voor nieuwe verstrekking.
- De gemeente laat het cultuuraanbod meegroeien met de groei van de stad.
- Bij culturele evenementen staat goede afstemming met buurtbewoners en tijdige en zorgvuldige communicatie voorop.
- Met de U-pas moet er toegang zijn tot voldoende divers cultureel aanbod, zowel wat betreft cultuureducatie als wat betreft evenementen binnen de cultuursector.
- Investeren in cultuurgebouwen is soms nodig maar moet kritisch beoordeeld worden op nut, noodzaak en de financiële haalbaarheid en houdbaarheid op lange termijn.
- Er komt een goede doorstroom van binnenschoolse cultuureducatie naar buitenschoolse cultuureducatie.
- (Jongeren)wijkcultuurhuizen worden voortgezet.
- De tweejarige regeling blijft bestaan en wordt uitgebreid. Deze regeling is een mooie manier voor nieuwe verfrissende organisaties om een relatie met de gemeente te ontwikkelen.
- Bij kunstopdrachten vanuit de gemeente wordt altijd eerst gezocht naar een passende Utrechtse kunstenaar of organisatie om de opdracht uit te voeren.
Erfgoed
- Er komen duidelijke en toegankelijke regels voor verduurzaming van erfgoed. Hierbij gaat de gemeente uit van wat mogelijk is en ondersteunt de inwoner bij het maken van de groene stap. Deze ondersteuning wordt ook geboden voor de verduurzaming van religieus erfgoed.
- Utrechts erfgoed is van alle Utrechters en moet daarom ook toegankelijk zijn voor iedereen. In de basis is Utrechts erfgoed dus openbaar toegankelijk, tenzij het echt niet anders kan.
- We maken in het kader van 900 jaar stadsrechten een kaart waarop al het Utrechts erfgoed zichtbaar is en delen op welke manier daarvan genoten kan worden.
- De kerkenregeling komt terug: kerken met een gemeentelijke monumentale status kunnen een beroep doen op een budget voor onderhoud.
Bibliotheek
De bibliotheek is multifunctioneel, en is van groot belang binnen onze samenleving. De bieb is een plek van ontmoeting, van leren, van gedachtewisseling en van leesplezier. Het is daarom van belang dat iedereen makkelijk toegang heeft tot de bibliotheek. Wij willen ons daarom blijvend inzetten voor een laagdrempelige nabije bibliotheek, waar ontmoeting en van elkaar leren centraal staan.
- In alle wijken staat een bibliotheek.
- De bibliotheek is het centrale punt in de wijk voor taal- en digitale vaardigheidsontwikkeling; de gemeente geeft de bibliotheek speciaal voor deze functie in de wijken geld.
- De bibliotheken worden ondersteund in hun maatschappelijke centrumfunctie, bijvoorbeeld via subsidieregelingen.
Lokale media
Lokale media hebben een belangrijke functie in de gemeente. Ze dragen bij aan de controle van de lokale democratie, laten inwoners kennis maken met culturele voorzieningen, en ze geven ons het nieuws van de gemeente. Het gaat hier om de gevestigde lokale media die middelen vanuit de gemeente ontvangen, maar ook om de initiatieven van inwoners die willen bijdragen aan ontmoeting, het kritische gesprek en politieke duiding. We kunnen niet zonder deze media en initiatieven.
- De lokale journalistiek en media worden ondersteund, in zowel middelen als voorzieningen.
- De gemeente geeft steun aan initiatieven en projecten zoals podcasts en nieuwssites, bijvoorbeeld via subsidieregelingen en aanspreekpunten.