Demonstraties op Utrecht Centraal

christelijke-jongeren-evangeliseren-op-utrecht-centraal.jpg
Lenno van Straalen feb 24.jpg
Door Lenno van Straalen op 15 december 2023 om 12:00

Demonstraties op Utrecht Centraal

Op 25 november werd er door een groepje van 35 jongeren geëvangeliseerd op Utrecht Centraal. Ze maakten daarbij muziek, zongen liederen en deelden ook flyers uit aan geïnteresseerden. Na een tijdje grepen medewerkers van de NS in. De jongeren moesten stoppen en werden weggestuurd omdat de flyer ‘propaganda’ zou bevatten. Dat de NS bij dit groepje wel ingreep is opmerkelijk, omdat een paar dagen eerder niet werd ingegrepen bij een veel grotere pro-Palestina demonstratie.

Voor de ChristenUnie is dit niet uitlegbaar. Het kan niet zo zijn dat de groepsgrootte en de inhoud van de boodschap bepalend zijn of er wel of niet wordt ingegrepen. Bovendien is het van belang dat voor iedereen duidelijk is wat er wel en wat er niet mag in de stationshal. Daarom stelden we hier gisteren samen met onder andere het CDA mondelinge vragen over aan de burgemeester.

Burgemeester Sharon Dijksma gaf in haar antwoorden aan dat er verschil zit in wat er binnen- en buiten de poortjes van Utrecht Centraal mag en kan. Binnen de poortjes, in de stationshal, is er officieel geen sprake van een openbare plaats. Het is daar niet aan de gemeente om wel of niet op te treden, maar aan de NS. De NS is daar de baas en kiest haar eigen huisregels.

De burgemeester gaf aan dat ze begreep dat dit een gevoel van onrechtvaardigheid en ook onduidelijkheid oproept. De pro-Palestina demonstratie vond namelijk, net als de evangelisatie-actie, plaats binnen de poortjes van Utrecht Centraal en hierbij werd niet ingegrepen.

Naar aanleiding van de nieuwsberichten heeft ook de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie hierover Kamervragen gesteld. ChristenUnie Utrecht wacht de antwoorden hierop met belangstelling af.

Labels:

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.