GroenLinks en ChristenUnie lanceren plan voor steun aan wooncoöperaties

Initiatiefvoorstel wooncooperaties.jpg
Profielfoto Erika Pors 2023 bijgesneden
Door Erika Pors op 17 juni 2021 om 09:00

GroenLinks en ChristenUnie lanceren plan voor steun aan wooncoöperaties

Mensen die gezamenlijk hun woningen willen bouwen en beheren in een wooncoöperatie moeten daar steun voor krijgen van de gemeente. Daarvoor pleiten de ChristenUnie en GroenLinks in hun initiatiefvoorstel Utrechtse Wooncoöperaties, dat zij vandaag lanceren.

“Een wooncoöperatie is een hele mooie manier om betaalbare woningen te creëren en daarbij de krachten en ideeën van bewoners de ruimte te geven,” zegt Floor de Koning, raadslid van GroenLinks. “In de praktijk komen initiatiefnemers nu nog heel veel beren op de weg tegen”, vult Jan Wijmenga, raadslid van de ChristenUnie aan. “Wij willen dat de gemeente het wooncoöperaties makkelijker maakt, door kennis, financiële steun en meer locaties beschikbaar te stellen.”

Tekst gaat verder onder de video.

Het vinden van een betaalbare woning is lastig in Utrecht. Wooncoöperaties, waarin mensen gezamenlijk hun woningen laten bouwen en beheren, kunnen een deel van de oplossing voor de woningnood zijn. “In een wooncoöperatie kunnen mensen zelf bepalen hoe ze hun huizen willen ontwerpen. Vaak hebben ze een sociale doelstelling en worden er veel faciliteiten gedeeld. Een heel mooi concept dus”, licht Floor de Koning toe. Het is de ChristenUnie en GroenLinks dan ook een doorn in het oog dat nieuwe wooncoöperaties door zoveel administratieve en procedurele hoepels moeten springen, dat vele projecten de afgelopen jaren niet van de grond kwamen.

Initiatiefvoorstel
Met het initiatiefvoorstel Utrechtse Wooncoöperaties willen de twee partijen meer gemeentelijke steun voor wooncoöperaties realiseren. Zij pleiten voor een steunpunt dat helpt bij het doorgronden van de regelgeving en het vinden van de juiste contactpersonen en organisaties; financiële steun om een hypotheek te kunnen krijgen; en meer locaties waar wooncoöperaties zich kunnen vestigen. Concreet vragen ze de gemeente om ieder jaar minimaal 2 nieuwe locaties beschikbaar te stellen. “Het is zonde als iedereen het wiel opnieuw uit moet vinden, of als mensen die enthousiast beginnen vastlopen in de regelgeving of geen geschikte locatie kunnen vinden. Met ons initiatiefvoorstel kunnen wij mensen veel beter op weg helpen en kan de hoeveelheid wooncoöperaties in Utrecht de komende jaren groeien”, licht Floor de Koning toe.

Lees hier het Actieplan Wooncoöperaties.

In de media:
RTV Utrecht
AD
Utrecht Nieuws

Labels: , ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.