Asiel en migratie
We bieden een warm bad
Utrecht heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om goede opvang van vluchtelingen. Mensen die huis en haard hebben verlaten, moeten een veilig onderkomen krijgen. De ChristenUnie vindt dat hoe we met vluchtelingen omgaan een vraagstuk van de hele samenleving is. We vinden het belangrijk dat vluchtelingen snel en goed een weg kunnen vinden in onze gemeente. Dat begint met de taal leren, maar ook dat gaat sneller en beter als nieuwkomers actief deelnemen aan de maatschappij. De ChristenUnie pleit allereerst voor gespreide, kleinschalige opvang van vluchtelingen. Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’ers) verdienen bijzondere aandacht, omdat zij extra hulp en ondersteuning nodig hebben in deze kwetsbare fase van hun leven. Nieuwkomers moeten zo snel mogelijk deel kunnen nemen aan (vrijwilligers)werk en kunnen participeren in verenigingen. Mogelijkheden om actief kennis te maken met en deel te nemen aan de maatschappij helpen nieuwkomers bij hun integratie. Initiatieven vanuit de samenleving die hiervoor georganiseerd worden, verdienen aanmoediging en ondersteuning. De ChristenUnie vindt dat iedereen recht heeft op onderdak. Zolang de buitenschuldregeling onvoldoende werkt of landen van herkomst onvoldoende meewerken aan terugkeer, mogen uitgeprocedeerden daar niet de dupe van zijn. De bed-bad-broodregeling wordt daarom voortgezet in Utrecht.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- De groep nieuwkomers die nog geen gebruik kan maken van het nieuwe inburgeringsstelsel krijgt alle ondersteuning vanuit de gemeente om op een gelijk niveau mee te doen als met het nieuwe stelsel.
- Als nieuwkomers het inburgeringstraject hebben doorlopen blijft er periodiek contact met de gemeente in het kader van nazorg, en om blijvend lessen te leren.
- Voor een goede inburgering zijn voldoende middelen nodig. De gemeente gaat zich daarom hard maken met een lobby richting het Rijk om voldoende middelen te krijgen voor het nieuwe inburgeringsstelsel.
- De gemeente neemt haar verantwoordelijkheid voor het - verspreid over de wijken - huisvesten van statushouders, waarbij we actief zoeken naar alternatieve vormen van huisvesting, zoals een samenwoonproject met studenten, starters en anderen.
- We omarmen activiteiten vanuit de samenleving, zoals maatjes-/buddyprojecten die taal en participatie van nieuwkomers bevorderen. Utrecht steunt (financieel) maatjesprojecten, omdat die bijdragen aan de kennismaking met onze waarden, cultuur en taal.
- We starten een voorschoolprogramma op de opvanglocatie voor amv’ers. Dit doen wij in overleg met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA).
- We zetten de Utrechtse aanpak van bed, bad en brood voor uitgeprocedeerde asielzoekers voort. Hier vallen ook specifiek vrouwen en kinderen onder.
- Niemand in de Gemeente Utrecht moet het label ‘nationaliteit onbekend’ krijgen. De gemeente heeft een plicht om actief mee te werken aan de bewijsvoering van de nationaliteit van de inwoner.