Volksgezondheid
Preventief en effectief
Gezondheid en welzijn hebben invloed op prestaties op school, op het werk en in de maatschappij. Een gezonde leefstijl is eerst en vooral een verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar gaat ook de maatschappij aan. Door te investeren in preventie zorgen we ervoor dat mensen (langer) gezond blijven. Gezondheid is het uitgangspunt. De ChristenUnie wil dat jongeren gezond en vrij van verslaving opgroeien. Daarnaast moet eventuele zorg op het gebied van zowel lichamelijke als geestelijke zorg laagdrempelig zijn. Niet iedere inwoner stapt snel naar een huisarts toe, ook geldt voor veel studenten dat zij bijvoorbeeld niet ingeschreven staan bij een huisarts in Utrecht.
Aandacht voor personen met verward gedrag is noodzakelijk; niet iedereen krijgt de juiste begeleiding of een geschikte opvanglocatie en zodoende zullen deze personen zich ook in de openbare ruimte begeven. De ChristenUnie vindt het van belang dat personen met verward gedrag niet in een politiecel terechtkomen.
Ouderen
Ouderen verdienen aandacht en steun, juist in deze tijd. Veel ouderen functioneren prima en weten lang hun weg zelfstandig of met zelf georganiseerde hulp of netwerken te vinden. Maar vaak ontstaat door lichamelijke of geestelijke klachten een verminderde mobiliteit. Eenzaamheid wordt zo een steeds groter risico. De ChristenUnie heeft hier oog voor en zet zich in om eenzaamheid te bestrijden.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
Volksgezondheid
- De gemeente draagt zorg voor een actueel lokaal preventieakkoord waarin aandacht is voor gezonde voeding, geen alcohol, niet roken en voldoende beweging. Hierbij werkt de gemeente samen met JOGG: Jongeren op Gezond Gewicht.
- In Utrecht heeft iedereen recht op schone lucht: we zetten dan ook in op een rookvrije openbare ruimte. De communicatie over deze rookvrije plekken krijgt meer aandacht.
- De gemeente gaat actief luchtverontreiniging tegen, via de milieuzone, het uitfaseren van biomassagebruik en door houtkachels bij nieuwbouw niet meer toe te staan.
- De gemeente maakt regelmatig een plan voor het terugdringen van de door bewoners ervaren geluidsoverlast. Hierbij wordt niet alleen naar geluid van verkeer en industrie gekeken, maar ook naar geluidsoverlast die ontstaat in de stad: bijvoorbeeld door horeca/uitgaan en festivals.
- Op basis van de beschikbare data geeft de gemeente prioriteit aan bepaalde wijken op het gebied van preventie, door extra inzet van diëtisten of buurtsportcoaches.
- We zetten verder in op het verbieden van lachgas binnen de gemeente. Het geldende lachgasverbod kan hiervoor worden uitgebreid.