Vrijwilligers
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Duurzaamheid en ‘ontstenen’ is goed voor alle inwoners. We ondersteunen hulpverlenings- en vrijwilligersorganisaties die zich inzetten voor kwetsbare stadsgenoten die geen energie of (financiële) middelen hebben om hiermee aan de slag te gaan.
- De gemeente stimuleert bedrijven om vrijwilligers op het gebied van schuldhulpverlening in te zetten. Zo kunnen zij aansluiten bij de rondkomengesprekken met jongeren die nu gevoerd worden. De ChristenUnie ziet graag dat deze rondkomengesprekken uitgebreid worden naar alle doelgroepen.
- Binnen de participatiewet staat in Utrecht vertrouwen centraal. Experimenten met de bijstand bieden tot nu toe geen grote uitkomsten. We zetten in op vertrouwen en maatwerk en maken werken vanuit de bijstand aantrekkelijker, zowel in de vorm van betaald werk als in de vorm van vrijwilligerswerk. Hierbij kan de gemeente organisaties en werkgevers in de stad oproepen om waardig werk te creëren met een kleine vrijwilligersvergoeding en behoud van uitkering.
- De gemeente heeft aandacht voor het aanbieden van creatieve oplossingen voor vragen vanuit gezinnen. Soms is een interventie buiten de formele zorg om voor een gezin een passende oplossing. Bijvoorbeeld de inzet van een mentor of buddy vanuit een vrijwilligersorganisatie.