Bestaanszekerheid
Iedereen een goede basis
In de stad Utrecht leven er te veel mensen in armoede. Door een laag inkomen of opgebouwde schulden heeft niet iedereen een goede basis en voldoende bestaanszekerheid. Maar dit mag nooit tot gevolg hebben dat je je uitgesloten voelt. In een groeiende en welvarende stad als Utrecht is er voldoende potentieel om mensen te ondersteunen. Vrijwilligers, maatschappelijke organisaties en de gemeente kunnen hier een bijdrage aan leveren. De gemeente heeft de afgelopen jaren veel inzet gepleegd op het gebied van bestaanszekerheid, de ChristenUnie is hier blij mee en ziet graag dat deze ingezette lijn doorgezet wordt. Hierbij ligt de focus op de persoon achter de mogelijke problemen.
In de stad zien we dat een grote groep mensen tussen wal en schip raakt: de problemen rondom de kinderopvangtoeslag of aanvullende inkomensondersteuning van mensen in de bijstand zijn hier voorbeelden van. De Gemeente Utrecht moet staan voor duidelijke regels met mogelijkheden om maatwerk toe te passen. De gemeente moet benaderbaar en menselijk zijn, een menselijk gezicht laten zien in plaats van een 0800-nummer. Daarnaast is preventie belangrijk: de gemeente moet samenwerken met woningcorporaties, incassobureaus, verzekeringsinstanties en bedrijven om vroegsignalering bij schulden verder te versterken. Hierbij moet ook nadrukkelijk aandacht zijn voor groepen die minder snel gevonden worden, zoals zzp‘ers of ondernemers die kampen met de gevolgen van de coronamaatregelen.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Op het gebied van bestaanszekerheid zet de gemeente verder in op ervaringsdeskundigen, zij kunnen mensen met vragen en mogelijke problemen laagdrempelig en concreet helpen.
- De gemeente blijft de armoederegelingen zoals de U-pas en de individuele inkomenstoeslag ontwikkelen en heeft aandacht voor de doelgroep waarvoor deze regelingen bedoeld zijn. Hierbij dient de gemeente een minimumniveau te bepalen van bestaanszekerheid (inkomen, vervoer, onderwijs, gezondheid). Het gehele armoedebudget van de gemeente wordt verhoogd om dit niveau te kunnen waarborgen. Een praktische uitwerking hiervan is bijvoorbeeld het vergoeden van kinderopvang voor mensen die vanuit de bijstand richting werk willen bewegen of het aanbieden van een ID-kaart tegen een lager tarief.
- Scholen, sportverenigingen en maatschappelijke organisaties moeten een mogelijkheid krijgen om (met inachtneming van de privacy) mogelijke zorgen op het gebied van bestaanszekerheid te kunnen delen, bijvoorbeeld via het buurtteam.
- De gemeente blijft voedselbanken ondersteunen op het gebied van huisvesting. Binnen deze huisvesting is er een mogelijkheid tot ontmoeting tussen bijvoorbeeld het buurtteam en de bezoekers van de voedselbank. Aanvullend kan de gemeente bij de vestiging van bedrijven in de voedselindustrie of horeca het gesprek met de voedselbank faciliteren, hierbij ligt de nadruk op gezond voedsel en het tegengaan van voedselverspilling.
- Waar mogelijk wordt een voedselbank gecombineerd met een fietsenbank.
- Wachtlijsten voor schuldhulpverlening worden weggewerkt en elke hulpvrager krijgt een vast contactpersoon. Ook zorgt schuldhulpverlening voor goede nazorg. Hiervoor wordt het budget voor schuldhulpverlening binnen de gemeente verhoogd.
- De wachttijden voor schuldhulp worden zoveel mogelijk benut. Bijvoorbeeld door mensen alvast kennis te laten maken met bepaalde tools, zoals het huishoudboekje van de gemeente, maar ook door actief samen te werken met partners als SchuldHulpMaatje, maatschappelijk werk, de voedselbank of de diaconieën van kerken.
- De gemeente stimuleert bedrijven om vrijwilligers op het gebied van schuldhulpverlening in te zetten. Zo kunnen zij aansluiten bij de rondkomengesprekken met jongeren die nu gevoerd worden. De ChristenUnie ziet graag dat deze rondkomengesprekken uitgebreid worden naar alle doelgroepen.
- Het aanbod van de U-pas en Jou030-pas blijft breed en veelzijdig om zo enerzijds basisvoorzieningen als sport en zwemles laagdrempelig te houden en anderzijds cultuur toegankelijk te houden voor iedereen. Zo zien wij mogelijkheden om in samenwerking met internetproviders in te zetten op gratis internet voor minima via SROI of MVO.
- In aanvulling op de U-pas ontwikkelt de gemeente in samenwerking met Utrechtse partners een actieplan om kinderen structureel mee te laten doen, bijvoorbeeld op het gebied van sport, cultuur en onderwijs.
- Door de ‘coronasanering’ binnen de schuldhulpverlening kunnen een aantal inwoners tijdelijk op adem komen en ervaren zij schuldenrust. De ChristenUnie ziet graag dat de incidentele middelen die hiervoor vrijgemaakt zijn structureel gemaakt worden.