Voetganger
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- We zorgen dat barrières voor voetgangers, om te beginnen voor mensen met een visuele beperking, verdwijnen, te beginnen bij basisscholen, winkelcentra, zorgvoorzieningen en andere belangrijke ontmoetingsplekken. Verhoogde trottoirs zijn op elke hoek voorzien van op- en afritbanden voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.
- Bij de aanleg van nieuwe trams, (water)wegen of spoor is aandacht voor oversteekbaarheid, onder meer door bruggen en tunnels.
- Om volledig en optimaal gebruik te maken van voetpaden worden obstakels weggehaald en overhangend groen of heggen teruggebracht tot de erfgrens.
- We passen looproutes van en naar openbare voorzieningen aan naar de behoeften van ouderen en mindervalide mensen, zodat zij geregeld kunnen rusten of elkaar kunnen ontmoeten.
- We breiden looproutes naar en in de binnenstad uit en verbeteren bestaande wandelroutes. Zo wordt wandelen een goed alternatief voor de fiets en houden we de binnenstad bereikbaar. Als keuzes gemaakt moeten worden ten aanzien van beschikbare ruimte, gaat wat de ChristenUnie betreft uitbreiding van de looproutes ten koste van ruimte voor de auto.
- Op plekken waar de voetganger de dominante weggebruiker is, zoals in de binnenstad, ontwerpen we straten vanuit de voetganger. Buiten de binnenstad focussen we op mooie en toegankelijke wandelroutes.
- Bestaande barrières voor voetgangers, zoals de recent aangelegde Uithoflijn, worden geslecht door middel van (veilige) oversteekplekken.
- We faciliteren inwoners die hun straat één maand willen omdopen tot leefstraat. In deze maand is de straat autovrij en is er ruimte voor ontspanning, sport en spel.