Fatbikes en verkeersaso's maken Utrechtse straten onveilig

pexels-g-force-bike-95411088-13633037.jpg
Rik van der Graaf feb 24.jpg
Door Rik van der Graaf op 18 april 2024 om 12:00

Fatbikes en verkeersaso's maken Utrechtse straten onveilig

Het verbeteren van de verkeersveiligheid is een breed gedragen wens in de raad. Vandaag debatteerden we hierover aan de hand van verkeerscijfers en het Programma Verkeersveiligheid. Lees hier onze inzet. 

Gelukkig lijkt de stijgende lijn in het aantal ongevallen in Utrecht gestagneerd te zijn. Tegelijkertijd zien we dat data niet altijd betrouwbaar is en hebben we een aantal ernstige ongevallen gehad vorig jaar. Ook krijgen we veel signalen uit de stad dat veel Utrechters zich niet altijd veilig voelen op de Utrechtse fietspaden. 

Aanpak

Over de aanpak: nu pakken we punten aan waar ongelukken gebeurd zijn, maar liever zien we dat we de plekken aanpakken waar het risico op een ongeval het grootst is. Daarnaast wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar oversteekplaatsen op 50 en 70 wegen. Goed dat we dit gaan doen. Maar zijn er ook maatregelen die op korte termijn getroffen kunnen worden? Is het niet verstandig om daar juist het budget op te richten in plaats van op onderzoek? 

Fatbikes

Snelle fatbikes zijn mede de oorzaak dat steeds meer mensen zich niet veilig voelen op het fietspad. Fatbikes zijn vaak opgevoerd en halen snelheden boven de 25 kilometer per uur. Vaak worden ze bestuurd door kinderen en tieners zonder helm. Kortom: levensgevaarlijk! De ChristenUnie ziet graag maatregelen:

  • Meer voorlichting: opgevoerde e-bikes met ondersteuning boven de 25 kilometer per uur zijn illegaal op de openbare weg. Als berijders betrokken raken bij een ongeval zijn ze niet verzekerd. Dit is lang niet altijd bekend. Wat ons betreft zetten we daarom in op voorlichting op scholen.
  • Meer controle door politie en boa's: Wat ons betreft gaan de politie en onze boa's meer controleren op opgevoerde en illegale e-bikes en fatbikes, bijvoorbeeld met speciale rollerbanken. We delen stevige boetes uit en bij grove overtredingen nemen we de fatbikes in beslag.

Bij het debat bespraken we ook de 'Rotterdamse aanpak verkeersaso's'. Het is goed dat daarnaar is gekeken. Ook in Utrecht ervaren inwoners veel hinder van aso's die vooral 's nachts Utrechtse straten onveilig maken. Onze vraag aan de wethouder: Is er in Utrecht overwogen bepaalde straten in de nacht af te sluiten?

Tot slot is de ChristenUnie blij te horen dat er in de raad veel steun is voor een aanpak tegen SUV's en pick-up trucks. Bij de behandeling van het invoeren van betaald parkeren volgende week zullen wij hier aandacht voor vragen. 

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.