Schone lucht is gezonde lucht

ddp-NiIoJBrsgCw-unsplash.jpg
PF Annebeth 2020.jpg
Door Annebeth Roor op 2 november 2020 om 15:00

Schone lucht is gezonde lucht

Uitlaatgassen van auto’s en scooters, rook van kachels en open haarden: veel Utrechters kunnen daar goed ziek van worden. Geschat wordt dat vieze lucht Utrecht bijna 400 miljoen euro aan gezondheidsschade kost. Per jaar!

In 2015 nam de gemeenteraad een motie van de ChristenUnie aan, waarin vastgelegd werd dat Utrecht de luchtkwaliteitsdoelen van de Wereldgezondheidsorganisatie wil bereiken. Deze zijn een stuk strenger dan de wettelijk verplichte doelen, maar maken voor mensen met longproblemen een wereld van verschil.

Burgemeester en wethouders hebben nu een aantal maatregelen voorgesteld om die doelen te gaan halen. Bijvoorbeeld door minder dieselauto’s toe te laten in de milieuzone (binnenstad), die zone in 2023 uit te breiden, en door een sloopsubsidie voor oude auto’s. 

De ChristenUnie vindt dat een goed plan. We vinden wel dat die sloopsubsidie bij de uitbreiding van de milieuzone in 2023 nog beschikbaar moet zijn. Ook moet dan goed gekeken worden of industrieterrein Lage Weide wel onderdeel van die zone moet worden, omdat daar weinig mensen wonen. We willen daarnaast een verbod op houtkachels bij nieuwbouw, zodat we niet nog meer vieze lucht krijgen. In november neemt de gemeenteraad een besluit hierover.

infographic-maatregelen-luchtkwaliteit-overzicht.png

Deel dit bericht

Labels: ,

Inschrijven nieuwsbrief

In onze privacyverklaring is te lezen hoe de ChristenUnie veilig en zorgvuldig omgaat met uw persoonsgegevens.