Je bent het, je wordt het of je bent het geweest

Palliatieve zorg
CU Utrecht-29.jpg
Door Rachel Streefland-Driesprong op 28 november 2019 om 15:26

Je bent het, je wordt het of je bent het geweest

De mantelzorger. Ik moet denken aan een uitzending van Pauw. Daarin vertelden drie jonge mantelzorgers op indringende wijze over de impact van zorgen voor iemand die hen lief is. Mantelzorgen is voor hen vaak geen keuze, ze hebben een emotionele band met degene voor wie zij zorgdragen.

Wat is nu mantelzorg?
Maar wat wordt er nu verstaan onder mantelzorg? Mantelzorg is de zorg en ondersteuning die partners, kinderen, familie, vrienden en andere bekenden aan een naaste verlenen. Het gaat om hulp die de gebruikelijke hulp overstijgt. En daar zit dus de keerzijde aan. Maar eerst even wat feiten en cijfers op een rij:

  • 1 op de 3 Nederlanders (16+) doen aan mantelzorg (circa 4,4 miljoen mantelzorgers)
  • Bijna 4 miljoen mantelzorgers geven langer dan 3 maanden hulp (langdurig)
  • 8,6% van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast
  • 1 op de 4 werknemers combineert betaald werk met mantelzorg
  • 12% van de kinderen en jongeren tussen 5-24 jaar groeit op met een chronisch zieke huisgenoot
  • 1 op de 3 mantelzorgers is niet op de hoogte van mantelzorgondersteuning
  • 1 op de 10 mantelzorgers heeft behoefte aan respijtzorg, maar krijgt het niet

Wat kan de gemeente doen?
Voor veel mensen die mantelzorger zijn is niet altijd bekend dat zij bij de gemeente hun vragen kunnen stellen en hulp kunnen krijgen. Denk aan:

  • Goede informatie krijgen over het regelen van de professionele zorg (WMO)
  • Vragen over ondersteuning die zij zelf als mantelzorgers kunnen krijgen

Ben jij mantelzorger voor iemand en heb je vragen, hulp of ondersteuning nodig? Kijk vooral op de site van U-Centraal:  https://www.u-centraal.nl/mantelzorg/.

De ChristenUnie Utrecht wil mantelzorgers in het zonnetje zetten! Ben je iemand of ken je iemand die veel en langdurig zorgt voor partner, kind, familie of buur? Stuur een mailtje naar christenunie@raad.utrecht.nl.

Deel dit bericht

Labels: , ,

CU Talks # 2: Utrecht na Corona

cutalks2-fb.pngvrijdag 26 juni 2020 17:00 We leven in een spannende tijd, een die nog lang niet ten einde is. Veel mensen verliezen hun baan in Utrecht door de gevolgen van de coronacrisis. Wat zijn de effecten daarvan? Blijven muziekpodia en culturele instellingen overeind? En wat betekent uitgestelde besluitvorming voor kwetsbare groepen? Eén ding is duidelijk: er moeten belangrijke politieke besluiten genomen worden. Hoe zorg je dat die besluiten zorgvuldig worden genomen, in een tijd dat de gemeenteraad beperkt bij elkaar kan komen en het debat vaak digitaal gevoerd moet worden? Hoe betrek je de stad en haar burgers, ook de burgers die niet digi-fit zijn, bij je beslissingen, terwijl die vaak snel genomen moeten worden? lees verder

Open fractievergadering

Teams Corona meetingmaandag 25 mei 2020 18:30 Vergader mee met de Utrechtse fractie van de ChristenUnie! lees verder

Input verkiezingsprogramma in provincie Utrecht

maandag 09 maart 2020 20:00 Gert-Jan Segers zal in gesprek met inwoners van de provincie Utrecht ideeën ophalen voor het nieuwe verkiezingsprogramma van de ChristenUnie. Wat zijn de komende jaren de belangrijkste kwesties voor ons land? Hoe kunnen we samenleven met tijd en aandacht voor elkaar? Die vragen staan centraal op een interactieve avond in Veenendaal op maandag 9 maart. lees verder

CU Talks #01 BubbelBuurt

maandag 02 maart 2020 20:00 Hoe staat het met de sociale cohesie in Utrecht? Worden onze buurten “bubbels” waarin we uitsluitend samenleven met gelijkgestemden? Wat valt er te doen aan bubbelbuurten? Tijdens de eerste editie... lees verder

Open fractievergadering ChristenUnie Utrecht

maandag 02 maart 2020 10:38 Vergader mee met de Utrechtse fractie van de ChristenUnie. lees verder