Jeugdzorg
Aandacht voor een goede start
De jeugd heeft de toekomst, dat geldt ook in de stad Utrecht. Samen willen we zorgen voor kansen voor alle kinderen in de stad en kiezen we ervoor kinderen te helpen als dat nodig is. De gemeente moet zorg dragen voor een integrale blik op de jeugdhulp en inzetten op preventie en vroegsignalering. Hierbij gaat het om alle omgevingen waar een kind zich begeeft: het gezin of een andere woonsituatie, de school, de buurt of een vereniging. In Utrecht groeien de meeste kinderen op in een veilig gezin. De kinderen die niet veilig opgroeien hebben goede en snelle hulp nodig. Ieder die hulp nodig heeft moet dit snel kunnen ontvangen, licht en dichtbij als het kan, zwaarder als het moet. Op het gebied van de jeugdzorg zijn al jaren in het hele land financiële tekorten, zo ook in Utrecht. De gemeente zal blijvend moeten lobbyen voor toereikende financiering. Er zijn namelijk nog steeds wachtlijsten, en deze worden langer. Daarnaast is het vinden van voldoende en goed personeel een voortdurende uitdaging. Dit personeel is cruciaal om jeugdzorg te kunnen verlenen. De ChristenUnie wil de huidige werkwijze van samenwerkingen in wijken via organisaties als de buurtteams, KOOS en Spoor030 doorzetten en daar waar noodzakelijk uitbreiden met onderwijs en kinderopvang. Een werkwijze waarin vertrouwen, goede samenwerking, professionaliteit en menselijkheid centraal staat.
Hierbij begint het bij de hulp voor ouders die vragen hebben rondom het krijgen van kinderen of opvoeden. Laagdrempelige hulp moet hiervoor beschikbaar zijn. We signaleren als ChristenUnie dat opvoeden soms gepaard gaat met fikse uitdagingen. Denk aan toenemend schermgebruik, drugsgebruik onder jongeren, gevoelens van eenzaamheid, de gevolgen van een scheiding voor kinderen, toenemende druk om te moeten presteren etcetera. We willen deze toegenomen maatschappelijke vraagstukken in de opvoeding meer bespreekbaar maken. Onderdeel van een veilig gezin is een stabiele relatie van de ouders. Ook in Utrecht hebben we te maken met scheidingen die soms uitmonden in vechtscheidingen. Voor kinderen is de echtscheiding van hun ouders vaak bijzonder ingrijpend. Inzet op ondersteuning en preventie bij relatieproblemen is nodig omdat daarmee kinderen in hun kwetsbare positie worden beschermd en veel relatieleed voor ouders wordt voorkomen.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- De gemeente moet laagdrempelige ondersteuning faciliteren bij vragen over geboorte en opvoeding, bijvoorbeeld door de verbinding te leggen tussen het consultatiebureau, de huisarts en het buurtteam in het aanbieden van ouderschapscursussen.
- De gemeente ontwikkelt met betrokken organisaties een 1000-dagenplan voor kinderen, hierin staan mogelijke uitdagingen en stappen in de eerste duizend levensdagen van een kind omschreven en wordt toegelicht waar ouders terecht kunnen met eventuele vragen.
- De gemeente ontwikkelt een preventief (v)echtscheidingsbeleid waarin aandacht en een veilige leefomgeving centraal staan.
- De gemeente ondersteunt actief initiatieven waarbij Utrechters ouders kunnen ondersteunen, zoals buurtgezinnen, Home Start en Family Factory.
- Goed contact tussen scholen en huisartsen is van belang: elke school heeft een vaste Praktijkondersteuner Huisarts (POH)-jeugd.
- De gemeente zet in op het vinden en behouden van goede pleeggezinnen om kinderen nabij thuis op te vangen en biedt passende ondersteuning van deze pleeggezinnen door bijvoorbeeld deskundige ondersteuning. Hierbij kan ook gedacht worden aan tijdelijke pleegopvang.
- De gemeente wijst ouders op de mogelijkheid om jeugdhulp in te kopen via het persoonsgebonden budget (pgb), bijvoorbeeld identiteitsgebonden of specialistische zorg.
- Binnen de jeugdzorg staat het credo ‘één gezin, één plan, één coördinator’ centraal. Zodoende kan worden ingezet op een integrale aanpak en een goede samenwerking tussen verschillende instanties.
- Jongeren van 18 jaar of ouder die mantelzorger zijn, worden optimaal ondersteund vanuit de Wmo, zodat zij gewoon naar school kunnen gaan en vrije tijd hebben.
- Voor zwerfjongeren is er opvang en begeleiding, en zogenaamde ‘spookjongeren’ worden opgespoord. Ook zorgt de gemeente voor voldoende aandacht voor de overgang van jongeren van 18- naar 18+, vaak komen hierbij veel veranderingen kijken en jongeren kunnen in deze fase tussen wal en schip belanden. Voor deze doelgroepen ontwikkelt de gemeente een plan van aanpak.
- De gemeente roept samenwerkingspartners op om aandacht te besteden aan mentale weerbaarheid onder jongeren.
- Bij aanbestedingen richting grote samenwerkingsorganisaties blijft ruimte voor lokaal maatwerk en hulp via vrijgevestigde praktijken.
- De gemeente heeft aandacht voor het aanbieden van creatieve oplossingen voor vragen vanuit gezinnen. Soms is een interventie buiten de formele zorg om voor een gezin een passende oplossing. Bijvoorbeeld de inzet van een mentor of buddy vanuit een vrijwilligersorganisatie.