Openbare ruimte
Utrecht, de natuurlijke stad
De ChristenUnie wil een stad met schone lucht waar straten zijn ingericht door en met bewoners. Groene plekken met ruimte voor ontmoeting, (gezamenlijke) tuinen, speelruimtes en andere voorzieningen vormen als het ware leefbare plekken die kunnen dienen als een gedeelde huiskamer van de Utrechters. Waar mensen in hun vrije tijd een wandeling kunnen maken door de natuur middenin de stad. Op deze manier ontstaat een extra landschap dat voor diverse functies kan worden gebruikt, zoals recreatie, sporten, educatie of cultuur. We willen meer faciliteiten om auto’s en fietsen te delen, waardoor er minder auto’s en dus minder parkeerplaatsen nodig zijn.
Door de verdere groei van de stad zullen onze openbare ruimte en onze parken nog intensiever worden gebruikt. Op veel plaatsen in de stad sluit de inrichting nog niet aan bij dit diverse en intensievere gebruik.
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- Bij het verdelen van de schaarse ruimte krijgen de natuur, verblijfsfuncties, voetgangers en fietsers prioriteit. De openbare ruimte is aangenaam, nodigt uit tot bewegen en om elkaar te ontmoeten. Daarnaast is de openbare ruimte veilig en toegankelijk voor iedereen, ook voor mensen met een beperking. Bij de ontwikkeling van de openbare ruimte kiezen wij voor een groene inrichting tenzij een andere inrichting uit oogpunt van bijvoorbeeld veiligheid noodzakelijk is.
- Wij willen een rustiger straatbeeld om de verkeersveiligheid te verhogen. Dat betekent minder auto’s, borden, obstakels en barrières op plekken waar dat mogelijk is. Ondergrondse ruimte zal steeds meer worden benut. Denk aan functies als ondergronds fiets- en autoparkeren of afvalcontainers.
- De omgeving wordt duurzaam ingericht en beheerd. We kiezen voor materialen en beplanting die bestand zijn tegen intensief gebruik en grotere wisselingen in het klimaat. Daarom ondersteunen wij slimme oplossingen voor een duurzaam, langetermijngebruik.
- De ruimte die wij met elkaar delen moet vanwege de klimaatverandering aanzienlijk duurzamer worden ingericht. Naast de recreatieve functies moet de ecologische waarde verder worden versterkt. Het creëren van biodiversiteit is het uitgangspunt. We kijken naar de mogelijkheden van ondergrondse systemen zoals geothermie. De boom die we vandaag de dag planten, heeft invloed op het ecosysteem voor de komende decennia.
- We maken de openbare ruimte meer en meer tot buitenhuiskamer. Een plek die uitnodigt tot ontspanning, beweging en ontmoeting.
- De openbare ruimte op bedrijfsterreinen maken we tot een aantrekkelijke plek om niet alleen te werken, maar ook te ontspannen en bewegen. Juist ook op deze plekken stimuleren wij interactie tussen mensen, natuur en biodiversiteit, en moet het prettig zijn om af en toe een ommetje te maken.
- We stimuleren mensen om zelf initiatief te nemen in de openbare ruimte. Als Utrechters zijn we gezamenlijk verantwoordelijk voor een groene, schone en veilige openbare ruimte.
- In het beheren van het stedelijke groen sluiten we aan bij de klimaat- en natuurbeschermingsdoelstellingen.
- Er komt nog in 2022 een verbod op fossiele reclame. Dus op reclame voor fossiele brandstoffen, vliegreizen en voertuigen met een verbrandingsmotor voor fossiele brandstoffen.