Zorg
Welke concrete maatregelen moet de gemeente nemen?
- We zorgen dat barrières voor voetgangers, om te beginnen voor mensen met een visuele beperking, verdwijnen, te beginnen bij basisscholen, winkelcentra, zorgvoorzieningen en andere belangrijke ontmoetingsplekken. Verhoogde trottoirs zijn op elke hoek voorzien van op- en afritbanden voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.
- Moderne slavernij, zoals uitbuiting van buitenlandse werknemers, moet worden voorkomen. Werknemers hebben recht op een fatsoenlijke woonplek, eerlijk loon, en zorg en ondersteuning. Primair is dit de verantwoordelijkheid van de werkgever.
- De gemeente denkt mee met bedrijven over passende werktijden voor werkzoekenden indien sprake is van andere verantwoordelijkheden zoals mantelzorg of zorg voor kinderen. Deze verantwoordelijkheden moeten geen belemmering zijn bij het zoeken naar een passende baan.
- De gemeente wijst ouders op de mogelijkheid om jeugdhulp in te kopen via het persoonsgebonden budget (pgb), bijvoorbeeld identiteitsgebonden of specialistische zorg.
- Binnen de jeugdzorg staat het credo ‘één gezin, één plan, één coördinator’ centraal. Zodoende kan worden ingezet op een integrale aanpak en een goede samenwerking tussen verschillende instanties.
- Jongeren van 18 jaar of ouder die mantelzorger zijn, worden optimaal ondersteund vanuit de Wmo, zodat zij gewoon naar school kunnen gaan en vrije tijd hebben. De gemeente heeft aandacht voor het aanbieden van creatieve oplossingen voor vragen vanuit gezinnen. Soms is een interventie buiten de formele zorg om voor een gezin een passende oplossing. Bijvoorbeeld de inzet van een mentor of buddy vanuit een vrijwilligersorganisatie.
- Voor ouderen of mensen met vragen over het leven moet er de mogelijkheid zijn om te spreken over zingevingsvraagstukken. De gemeente stimuleert deze gesprekken en brengt dit onder de aandacht van bijvoorbeeld buurthuizen, verpleeg- en verzorgingstehuizen.
- De gemeente draagt zorg voor het goed informeren van iedereen boven de 65 jaar over zorg en welzijn. Ouderen waarderen dit soort informatie erg en er gaat een preventieve werking van uit.
- De gemeente wijst mensen die mantelzorger zijn of worden actief op ondersteuning, onder andere viamantelzorgutrecht.nl. Aan jonge mantelzorgers wordt extra aandacht besteed middels een duidelijk aanspreekpunt en goed vindbare informatie.
- De informatie op de website van de gemeente met betrekking tot maatschappelijke opvang wordt explicieter en beter vindbaar gemaakt. Zo wordt er een website help.utrecht.nl opgezet en kan op een sociale kaart het zorgaanbod worden gevonden.
- De gemeente kent de informele zorginitiatieven en maakt deze nog meer onderdeel van het aanbod door inwoners hierop te wijzen.
- Bedrijven worden gestimuleerd zich in te zetten in hun directe omgeving als onderdeel van het informele zorgnetwerk, te communiceren over wat hen bezighoudt en na te denken over wat ze voor de buurt (en vice versa) kunnen betekenen.
- Zorg voor elkaar en zeker voor onze kwetsbare medemensen staat voorop bij het maken van financiële en beleidsmatige afwegingen.