CU: Geef ruimte aan initiatief en meer specialistisch jongerenwerk

Boks - jong en oudvrijdag 15 maart 2019 15:06

Het jongerenwerk in Utrecht wordt gedaan door een organisatie die de gemeente daarvoor aanwijst. Op dit moment doet JoU (JongerenwerkUtrecht) dit werk. Binnenkort kiest de gemeente Utrecht voor de volgende periode van 5 jaar een nieuwe organisatie. In de raadsvergadering op 14 maart heeft de ChristenUnie hier een motie over ingediend: ‘Geef ruimte aan initiatief en meer specialistisch jongerenwerk’. De hele raad stemde in met de motie.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het jongerenwerk wordt gedaan door organisaties die gespecialiseerd zijn en veel kennis in huis hebben. De ChristenUnie wil ook dat bewoners van Utrecht via een bewonersbod de kans krijgen om delen van het jongerenwerk uit te voeren. Binnenkort wordt er weer één organisatie gekozen die het grootste deel van het jongerenwerk zal uitvoeren. Om ervoor te zorgen dat specialistische organisaties én bewoners een kans krijgen om mee te doen, diende de ChristenUnie samen met CDA, VVD, D66 en Stadsbelang Utrecht de motie in. 

De Utrechtse samenleving is heel divers. Dat is een uitdaging is in de begeleiding van jongeren in het jongerenwerk in Utrecht. Er zijn verschillen in sekse, seksuele identiteit, klasse, religie, culturele achtergrond, leeftijd, leefstijl en beperkingen die verschillende specifieke behoeften en (hulp)vragen van jongeren met zich meebrengen. De ChristenUnie vindt het belangrijk dat alle hulpvragen goed worden gedekt in de stad. Zo kunnen ook organisaties als Youth for Christ aan de slag, en denk bijvoorbeeld ook aan jongerenwerk dat zich meer richt op het toeleiden tot de arbeidsmarkt (learn2work).

Om te stimuleren dat de organisatie die de uitvoering van het jongerenwerk gaat verzorgen, ook gaat samenwerken met verschillende partners en met bewoners, moet de gemeente aan de slag. In de motie vragen de partijen om afspraken te maken met de uitvoerende organisatie om. Afhankelijk van de vraag van jongeren en bij het ontbreken van eigen expertise moet de organisatie dan ook samenwerken met specialistisch jongerenwerkorganisaties of bewonersinitiatief binnen het jongerenwerk. Ten tweede is het belangrijk dat de gemeente hiervoor ook geld beschikbaar stelt. 

Benieuwd naar de motie? Deze vind je hier

« Terug

Reacties op 'CU: Geef ruimte aan initiatief en meer specialistisch jongerenwerk'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.