Een dak boven het hoofd, ook voor de Voedselbank!

voedselbank logodonderdag 11 oktober 2018 10:05

De Voedselbank in Leidsche Rijn is er al 10 jaar een begrip en steun en toeverlaat voor mensen in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern die onder of rond het sociaal minimum leven en in financiƫle nood verkeren. Onlangs is gebleken dat de Voedselbank mogelijk uit het huidige pand zou moeten vertrekken. Er is onduidelijkheid en onzekerheid over de voortzetting van de voedselbank in Leidsche Rijn. CU-fractievoorzitter Rachel Streefland bevraagt daar samen met GroenLinks, D66 en PvdA de wethouder vandaag over.

Naast de Voedselbank zelf zijn er ook nog andere maatschappelijke initiatieven actief: de Buurwerkkamer is er ook gehuisvest, en er is een aanbod in sociaal-juridische ondersteuning. Het uitgiftepunt is een ontmoetingsplek, er wordt koffie en thee geschonken en er is tijd en ruimte voor een praatje. Er worden, samen met de vrijwilligers van de Buurtwerkkamer, mensen geholpen met solliciteren, opleidingen aangevraagd, mensen worden geholpen met het invullen van formulieren en verwijzingen naar andere instanties, er wordt hulp gegeven bij pc-problemen en er is een inloopspreekuur voor mensen die in kwetsbare omstandigheden verkeren zoals de jongeren van Place2BU en bewoners van Skaeve Huse.  

De maandelijkse vaste lasten van €600 hoest de VoedselbankPLUS, samen met de Buurwerkkamer, zelf op, ondersteund met giften van donateurs. De coördinator van de VoedselbankPLUS is het gesol inmiddels zat, is moe, wil dat er helder en op tijd gecommuniceerd wordt en verlangt bestaanszekerheid van de VoedselbankPLUS. Als dat er niet komt dan zou betekenen dat er voor 150 gezinnen in Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern geen voedselpakketten beschikbaar zijn, geen inloopspreekuur, geen praatje voor mensen die eenzaam zijn, geen hulp bij het invullen van complexe formulieren, of sollicitatiehulp. En dat er ruim 50 vrijwilligers hun inzet voor de inwoners aldaar in de stad kunnen intrekken. 

ChristenUnie-raadslid Rachel Streefland vindt het tijd voor actie. ‘In februari 2018 was er een vergelijkbare situatie in de Voedselbank Ondiep. Voor de vrijwilligers en de mensen die afhankelijk zijn van de VoedselbankPLUS is het niet wenselijk dat we van incident naar incident gaan. Het is tijd voor een structurele aanpak die de bestaanszekerheid van de Voedselbanken in Utrecht beter kan garanderen.’   

Vanmiddag worden de vragen aan de wethouder gesteld tijdens het wekelijkse vragenuurtje. 

« Terug

Reacties op 'Een dak boven het hoofd, ook voor de Voedselbank!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.