ChristenUnie blijft alert op lichtvervuiling

Sterrenvrijdag 05 oktober 2018 09:05

Geef de nacht terug aan de nacht, luidt de opdracht van de initiatiefnemers van de Nacht van de Nacht. De ChristenUnie trekt samen met de Partij voor de Dieren al enkele jaren op om lichtvervuiling in de stad tegen te gaan. Dat doen we ook dit jaar.

In de schriftelijke vragen die CU-raadslid Jan Wijmenga samen met Eva van Esch (PvdD) indiende, wordt onder andere aandacht gevraagd voor overmatige verlichting van sportvelden en overmatige verlichting in natuurgebieden. En dat burgers een te felle of te zwakke lamp kunnen melden in de Slim-Melden-app is fijn, maar de mogelijkheden om te omschrijven wat er precies mis gaat is zijn minimaal. Ruimte voor verbetering dus, wat de ChristenUnie betreft. 

Beide raadsleden vragen ook aandacht voor de uitstraling van het licht naar de omgeving. Verlichting is op wegen, fiets- en wandelpaden nodig, maar nachtdieren krijgen vaak te maken met extra lichtvervuiling. Dit is te voorkomen door lantaarnpalen te gebruiken die hun licht alleen naar beneden te laten schijnen. Vorig jaar deed de wethouder een toezegging dat nieuwe lantaarnpalen voortaan 0% naar boven zullen uitstralen. De laatste brief die de gemeenteraad van het college kreeg, spreekt echter over een ander percentage. Ook is onduidelijk waar en wanneer verlichting die niet aan deze eisen voldoet aangepast gaat worden.  

Jan Wijmenga: “We vragen hier als fractie al veel langer aandacht voor. Het klopt niet dat een eerder gedane toezegging niet wordt uitgevoerd. We willen hier nu eindelijk resultaat zien.” 

Benieuwd naar de vragen? Je kunt ze hier terugvinden. Het college geeft binnen vier weken antwoord op de vragen. Meedoen met de Nacht van de Nacht? Dat kan! Kijk op de website voor de initiatieven in jouw buurt. 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie blijft alert op lichtvervuiling'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.