ChristenUnie ontevreden over rol gemeente bij stadsverwarming

220px-Verwarmingvrijdag 25 maart 2016 12:39

Op 24 maart sprak de commissie Stad en Ruimte van de gemeenteraad over stadsverwarming. Eneco, leverancier van de warmte, heeft in mei 2015 gemeld dat het een veel lager rendement heeft, waardoor woningen beter geïsoleerd moeten worden. De ChristenUnie vindt de acties die het college daarna nam te mager en wil dit onderwerp op 14 april met de hele gemeenteraad bespreken.

Stadsverwarming telt mee bij berekening energiezuinigheid

Omdat sinds 2012 stadsverwarming mag meetellen in de berekening van de energiezuinigheid van een nieuwbouwwoning (de EPC-waarde), maakt het behoorlijk uit met welk rendement de centrale van Eneco warmte kan leveren. Simpel gezegd: als die centrale heel efficiënt is, mag de woning minder geïsoleerd worden.

Veel lager rendement

Het rendement van Eneco blijkt echter al jaren veel lager dan waar bouwers mee rekenden, maar pas in mei 2015 werd dit door Eneco gemeld bij Utrechtse ambtenaren. Die reageerden hier volgens de verantwoordelijke wethouders Van Hooijdonk, Jansen en Geldof niet goed op en pas in februari 2016 werd aan bouwers verteld dat ze hun berekeningen moeten aanpassen.

Gedupeerde eigenaren

Hierdoor zijn achteraf gezien voor honderden niet goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen toch vergunningen verstrekt. En dat betekent flink hogere energiekosten voor nieuwe inwoners. De ChristenUnie wil dat deze bewoners door de gemeente gecompenseerd worden, de gemeente heeft immers de bouwvergunning niet goed gecontroleerd. De wethouders gaven aan dat ze wel willen kijken hiernaar, maar gaven geen garanties dat inwoners niet gedupeerd worden. Raadslid Jan Wijmenga: “het college erkent dat het fout zat, maar komt onvoldoende op voor de gedupeerde eigenaren. De gemeente moet actief gaan kijken hoe de woningen alsnog energiezuinig kunnen worden. De aanstaande eigenaren moeten niet door fouten van de gemeente in de kou staan.”

Nog steeds verkeerde vergunningen uitgedeeld

Ook blijkt dat de gemeente zelfs na februari 2016 verkeerde vergunningen is blijven uitgeven. Volgens de wethouders omdat ze niet anders kunnen. De ChristenUnie vindt dit niet acceptabel. Jan Wijmenga: “Al in mei 2015 wisten gemeente én bouwers dat Eneco het rendement verlaagd had. Iedereen die de papieren invult voor de vergunningaanvraag krijgt namelijk een melding dat Eneco haar oude rendementsverklaring heeft ingetrokken. De gemeente erkent dat bewoners gedupeerd worden, dat ze beter had moeten opletten, maar blijft vergunningen uitgeven waardoor de groep gedupeerden steeds groter wordt. Dat vindt de ChristenUnie onaanvaardbaar.”

In de commissievergadering van 24 maart kondigde de ChristenUnie aan dit onderwerp met de hele gemeenteraad te willen bespreken. Dat debat zal op 14 april zijn.

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie ontevreden over rol gemeente bij stadsverwarming'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.