ChristenUnie wil zorgvuldiger aandacht voor luchtkwaliteit bij knellende locaties in Utrecht

raadszaaldonderdag 29 november 2012 22:35

Op sommige plekken in de stad is de luchtkwaliteit niet goed. Er zijn regels om te wegen of nieuwe bouwplannen niet teveel de luchtkwaliteit verslechteren. Soms wordt er per project wel voldaan aan de regels, maar is de optelsom van die projecten echter zo’n verslechtering van de luchtkwaliteit in een wijk dat er een knelpunt ontstaat. Het is te begrijpen dat bewoners daar bezorgd over zijn. De ChristenUnie heeft een motie ingediend om zo’n optelsom te voorkomen. Bij de raadsvergadering vanavond heeft het college toegezegd om de werkwijze inderdaad te gaan veranderen. Mirjam Bikker: ‘Slechte luchtkwaliteit heeft gevolgen voor de gezondheid. Daarom moet je in gebieden waar de luchtkwaliteit al slecht is, ook kijken naar de optelsom van bouwprojecten. Ik ben blij dat het college dat in het vervolg gaat doen.'

De motie van de ChristenUnie kwam aan de orde bij de behandeling van het bestemmingsplan voor de Bijenkorf (Wijk C, tussen de Jacobikerk en het Vredenburgplein). Dat heeft een fraaier pand, verwijdering van de traverse over de Jacobsstraat, uitbreiding van de winkel en 19 parkeerplaatsen in de parkeergarage tot gevolg.

De ChristenUnie heeft geen bezwaar tegen de plannen op zich, maar wel zorgen om de gevolgen voor de luchtkwaliteit in wijk C. Bovendien vonden we de beantwoording van de zienswijzen van de gemeente onvoldoende. Over de onderliggende cijfers ontstond onduidelijkheid. Voor de ChristenUnie is zorgvuldigheid juist op plekken waar de luchtkwaliteit al slechter is extra belangrijk. Dat heeft in het huidige voorstel onvoldoende invulling gekregen. Een amendement om dat alsnog te regelen werd helaas niet door de raad aangenomen. Samen met CDA, Leefbaar Utrecht en SP stemde de ChristenUnie daarom uiteindelijk tegen het plan. Met het overnemen van de motie van de ChristenUnie hopen we dat zo’n situatie niet nog een keer voor kan komen!

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie wil zorgvuldiger aandacht voor luchtkwaliteit bij knellende locaties in Utrecht'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.