ChristenUnie blij met initiatiefvoorstel Jeugdzorg, maar wil betere inhoudelijke uitwerking

skateboarddonderdag 01 november 2012 16:39

Op 1 januari 2015 wordt de gemeente verantwoordelijk voor het aanbieden van voldoende en adequate jeugdzorg. Op dit moment ligt die verantwoordelijkheid nog bij de provincie. Vandaag behandelde de commissie Mens & Samenleving het initiatiefvoorstel van een raadslid van de VVD, de heer Ikkersheim, waarin de kaders voor de voorbereidingen op deze transitie vastgelegd worden. De ChristenUnie is positief over het initiatief. De ChristenUnie vindt jeugdzorg belangrijk en heeft er bijzondere aandacht voor. Door het initiatief is de gemeenteraad gaan spreken over de gewenste jeugdzorg in Utrecht. Inhoudelijk had de ChristenUnie echter nog een aantal twijfels bij het voorstel. Het gaat om één van de meest kwetsbare groep burgers in onze samenleving, een zorgvuldige werkwijze is geboden.

Zo wordt er in het voorstel voor gekozen slechts bij één aanbieder per wijk zorg in te kopen. De ChristenUnie vraagt zich af wat hiervan de consequenties zijn voor mensen die identiteitsgebonden zorg willen ontvangen én de organisaties die identiteitsgebonden hulpverlening bieden. Daarnaast ligt de nadruk in het voorstel op een erg cijfermatige manier van verantwoording afleggen, waarbij de consequenties bovendien stevig zijn als jeugdzorgaanbieders de afgesproken doelindicatoren niet halen. De ChristenUnie zou naast een cijfermatige verantwoording ruimte willen zien voor het verhaal achter de cijfers. Dat missen we in het voorstel. Ook zien wij de broodnodige continuïteit van de zorg in gevaar komen wanneer jeugdzorgaanbieders gelijk hun subsidie kwijtraken als ze het doel niet halen. 

De heer Ikkersheim, indiener van het initiatiefvoorstel, ging mee met de suggestie van de ChristenUnie om specialistische zorg toe te voegen aan het basisteam, in plaats van het kind zelf door te verwijzen naar de specialistische hulpverlening. Uiteindelijk is besloten nog geen besluiten te nemen over het voorstel zoals dat er nu ligt. De heer Ikkersheim zal naar aanleiding van de reacties het voorstel aanpassen en dit daarna opnieuw indienen. 

« Terug

Reacties op 'ChristenUnie blij met initiatiefvoorstel Jeugdzorg, maar wil betere inhoudelijke uitwerking'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.