Pak drugshandel en alcoholmisbruik rondom voetbalwedstrijden aan

DSCN2644donderdag 20 september 2012 10:56

Tijdens de wedstrijd FC Utrecht – FC Twente (4 december 2011) kwam het tot ernstige verstoring van de openbare orde. Supporters gebruikten zwaar geweld tegen stewards en politie. De ChristenUnie heeft groot respect voor het optreden van stewards en politie. Met veel moed hebben ze een verdere verspreiding van de rellen voorkomen.

De gebeurtenissen zijn onderzocht door het Auditteam Voetbal en Veiligheid. Afgelopen maandag sprak de raadscommissie over het rapport dat na dit onderzoek verscheen: ‘Tussen ratio en intuïtie’.

Aanleiding
Aanleiding voor de rellen was het gooien van vuurwerk door FC Twente –supporters naar een FC Utrecht vak. Omdat er eerder ook al incidenten waren geweest, sloeg de vlam snel in de pan. Het duurde echter lang voordat de ME aanwezig was om de orde te herstellen. Het onderzoek heeft daarvoor twee belangrijke oorzaken gevonden: allereerst hoe de informatie voorafgaand aan de wedstrijd gewogen is en de risico-inschatting gemaakt. Dat bepaalt welke politie-inzet er is (en achter de hand gehouden wordt). Er is te veel gevaren op de informatie die verifieerbaar was en niet op andere signalen. Ten tweede lag een belangrijke oorzaak in de vertraging bij het oproepen van de ME. Zo duurde het lang voordat degene met de sleutel van het ME-onderkomen er was. Op beide punten zijn aanbevelingen gedaan, die de burgemeester nu overneemt.

Relschoppers onder invloed
De ChristenUnie vindt dat met een andere constatering in het rapport echter nog onvoldoende gebeurt. De groep jongeren die voor zulke rellen wordt aangehouden groeit, laat zich slecht aanspreken op hun gedrag en dit met een toenemend gebruik van alcohol en verdovende middelen. De relschoppers waren ‘onder invloed’. Ook in Utrecht is het gewoonte dat supporters indrinken in de omgeving van het stadion, alvorens naar de wedstrijd te gaan. Bijvoorbeeld in de kantines van amateur-voetbalclubs. De ChristenUnie heeft de burgemeester gevraagd om te onderzoeken hoe deze trend een halt kan worden toegeroepen, te beginnen bij de risico-wedstrijden.

Dat geldt ook voor de aanpak van drugshandel. Het rapport meldt over een supportershome in het stadion dat het bekend staat als De Apotheek. Hier vindt drugshandel plaats, gedurende de wedstrijden. De ChristenUnie vindt dat onbestaanbaar en heeft de burgemeester opgeroepen om hier stevig werk van te maken. Mede na onze vragen heeft de burgemeester toegezegd om binnen 3 maanden verder aan te geven hoe hij deze zorgelijke ontwikkelingen een halt wil toeroepen.

« Terug

Reacties op 'Pak drugshandel en alcoholmisbruik rondom voetbalwedstrijden aan'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.