Nieuwe Utrechtse Nederlanders

Wethouder Maarten van Ooijen ceremonievrijdag 11 oktober 2019 17:48

Afgelopen maandag was de fractie van de ChristenUnie aanwezig bij een bijzonder moment, namelijk het uitreiken van het Bewijs van Nederlands staatsburgerschap aan nieuwe Utrechters.

Wethouder Maarten van Ooijen: ‘Zeven oktober 2019, een onvergetelijke dag! Vandaag worden jullie Nederlanders. Daar hoort dat paspoort bij. U hoort bij ons mooie land met wel 170 verschillende nationaliteiten. Allemaal stadgenoten. Allemaal Utrechters. Een stad met gewoontes als koekje bij de koffie, op de fiets, de boterham met pindakaas en de haring. Maar ook roti, couscous en baklava. Vandaag is het moment voor uw laatste stap richting Nederlander worden, uw paspoort. Het is het einde van een lange weg voor velen, maar ook een begin van een nieuw moment. Waarin we vragen volop mee te doen. Door te stemmen, door de taal nog beter eigen te maken, door te werken, door actief te zijn in de buurt, de school, de vereniging, in de natuur, of in de kerk of moskee. Vrijwillig je steentje bijdrage is een extra paspoort, een sociaal paspoort waardoor je meedoet in de samenleving.’ 

Wethouder Maarten van Ooijen (ChristenUnie) reikte het Bewijs van Nederlands staatsburgerschap uit in Museum Speelklok. Even langs de balie gaan en snel je bewijs ontvangen zit er dus niet in, én gelukkig maar. Het is een officieel en mooi moment waarbij- na de speech van de wethouder- het afleggen van de eed of de belofte door de mensen uitgesproken wordt. Sommigen met veel Nederlands taalgevoel, anderen met wat ondersteuning. 

En natuurlijk kwam daarna het Nederlandse volkslied, begeleid op een orgel (mooi gebruik zeg ik als CU-er) en zangeres als afsluiting. Na het fotomoment met de wethouder en het horen van het ‘andere echte volkslied’ (‘Als ik boven op de dom sta’, natuurlijk...) stonden we buiten. In een oer-Hollandse regenbui, op de fiets. Mooi zeg!

Rachel Streefland

« Terug