Kijken in een onbekend huishouden

Palliatieve zorgdonderdag 06 juni 2019 21:00

In de levendige, jonge wijk Lombok, waar mensen werken, studeren, starten en volop leven, was de ChristenUnie deze week te gast in een heel bijzonder “huishouden”: het Stadshospice Utrecht.
In een groot huis, pal naast de Antoniuskerk, biedt het hospice plaats aan vier gasten die door ziekte de laatste maanden van hun leven zijn ingegaan. Een grote groep zeer goed getrainde, toegewijde vrijwilligers werkt daar zij aan zij met verpleegkundigen en coördinatoren en zorgen ervoor dat mensen kunnen sterven op de manier waarop zij geleefd hebben.

De setting is ver van klinisch of medisch, hoewel de gasten erg ziek zijn. De sfeer is licht, ontspannen en huiselijk: een “bijna thuis-huis”, met een grote woonkeuken en een prachtige tuin. De dood mag er zijn, maar het leven zéker ook. Het is geen plek waar de dood wordt afgewacht, maar waar gewoon geleefd wordt, zoveel mogelijk zoals thuis, op een plek midden in de levendige stad.  

Een minder bekend aspect van het werk van Stadshospice Utrecht is de zorg die bij mensen thuis gegeven wordt. Voor mensen die thuis willen en kunnen blijven wonen, maar behoefte hebben aan de aanwezigheid van een ander. Of juist om de betrokken mantelzorgers even te ontlasten. In alle integriteit en fijngevoeligheid wordt aangesloten op de behoefte van de mens die zijn of haar leven aan het afsluiten is.     

Sommige vrijwilligers werken al jarenlang in het hospice en bezitten over een grote mate van eigenaarschap. Anderen zijn sinds kort betrokken en zitten nog volop in de trainingen en opleidingen. Want vrijwilligers trainen, dát kunnen ze bij het Stadshospice. Zoals Lorissa Jonker, directeur van het hospice, zegt: “Ik voel de waardering voor de vrijwilligers tot in het diepst van mijn tenen.” En die waardering laat ze op alle mogelijke manieren zien en blijken.  
Haar wens is om -zolang er nog zieke mensen alleen sterven, en er mantelzorgers overbelast raken onder de druk van palliatieve zorg- het werk te kunnen uitbreiden. Wel benadrukt zij dat er daarvoor méér vrijwilligers nodig zijn. Daarom zet de ChristenUnie Utrecht zich ook non-stop in om vrijwilligers zo goed mogelijk te ondersteunen, zodat Lorissa en haar team datgene kunnen blijven doe waar ze zo ontzettend goed in zijn.  

Meer informatie, of ook vrijwilliger worden bij Stadshospice Utrecht? Neem contact op met het hospice via info@stadshospiceutrecht.nl. 

« Terug

Reacties op 'Kijken in een onbekend huishouden'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.