CU stelt vragen over de toegankelijkheid van stembureaus

Verpleegster en rollator man.jpgmaandag 20 mei 2019 15:03

Op maandag 20 mei verscheen het rapport van de Utrechtse Rekenkamer over het onderzoek naar de toegankelijkheid van stembureaus.

Veel gaat al goed, maar er zijn verbeteringen mogelijk. Ook verbeteringen die snel doorgevoerd kunnen worden. Dat vraagt ook snelle actie van de gemeente, want deze week, op de dag dat deze vragen in de raad aan de orde gaan komen, zijn er verkiezingen in Utrecht voor het Europees Parlement. 

Rachel Streefland vragt onder andere of het college al actie heeft ondernomen voor Europese verkiezingen. Door kleine ingrijpen zijn stembureaus soms snel goed toegankelijk te maken. Te denken valt aan een betere bewegwijzering en aan het plaatsen van stoelen. Ook helpt het om alle (dubbele) deuren volledig open te zetten, zodat rolstoel- en rollatorgebruikers niet om hulp hoeven vragen om naar binnen te kunnen. Ook in het voorzien van werkende leesloep kan de gemeente de bereikbaarheid vergroten. Tot slot vraagt Rachel Streefland ook of de gemeente bij de inrichting van de stemlokalen wil letten op het belang van kiezers met een rollator, rolstoel of scootmobiel, bijvoorbeeld bij de positionering van het lage stemhokje op een plaats met voldoende manoeuvreerruimte.

Daarnaast vraagt de fractie ook hoe kiezers worden geholpen als zij hun stem willen uitbrengen bij een van de 16 stembureaus die volgens de website van de gemeente wel toegankelijk zijn, maar die door de Rekenkamer als niet (eenvoudig) toegankelijk zijn beoordeeld. 

Deze vragen zal fractievoorzitter Rachel Streefland donderdag tijdens het vragenuurtje aan de wethouder stellen. Het volledige rapport van de Rekenkamer vind je hier.

« Terug

Reacties op 'CU stelt vragen over de toegankelijkheid van stembureaus'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.